Οι υπολογιστές θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο; Θα αλλάξουν τα επαγγέλματα όπως τα γνωρίζαμε; Μπορεί η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο της καινοτομίας;

 

Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κατανεμημένης Διαχείρισης και Επεξεργασίας Δεδομένων, Ευαγγελία Πιτουρά, περιγράφει τις διαστάσεις της αλγοριθμικής δικαιοσύνης, επισημαίνει τις παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος τονίζοντας ότι είναι θλιβερό να ξεκινούν φροντιστήρια από το δημοτικό και να συνεχίζονται ως το πανεπιστήμιο ενώ καταλήγει πως η τεχνολογία θα είναι η αιτία που δεν θα χρειάζεται να μαθαίνουμε τίποτα αφού θα τα αναζητούμε όλα στο διαδίκτυο.

 

Η Ευαγγελία Πιτουρά συμμετείχε μαζί με διεθνώς κορυφαίους εμπειρογνώμονες από Ευρώπη και Αμερική στο θερινό σχολείο το οποίο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην Πλάκα από τις 12-16 Ιουνίου. Το διεθνές αυτό θερινό σχολείο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με τη Μονάδα Αρχιμήδης του Κέντρου Αθηνά και το Center of Research Bioethics, Uppsala, Sweden (CRB). Eπιστημονικώς υπεύθυνη η Δρ. Όλγα Τζωρτζάτου - Νανοπούλου.