Θα το πάρει φέτος το χρυσό αγαλματάκι η Emma Stone;

Θα το πάρει φέτος το χρυσό αγαλματάκι η Emma Stone; Facebook Twitter
Natalie Portman στην ταινία "Jackie" Πηγή: IMDB
0


Η μικρότερη της παρέας των πέντε υποψηφίων, φαίνεται να φλερτάρει σθεναρά με το χρυσό αγαλματάκι της μεγάλης κατηγορίας (Best Actress). Πριν δύο χρόνια, η Stone βρέθηκε στην πεντάδα της κατηγορίας β΄ γυναικείου για την ερμηνεία της στο Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance), οπότε φέτος πιο έτοιμη, έχει ήδη πρωταγωνιστήσει στα άλλα μεγάλα βραβεία όπως οι Χρυσές Σφαίρες, τα SAG, τα BAFTA και πολλά άλλα.

Οπότε όλοι μιλάνε για την χρονιά της, που στην τέλεια ηλικία των 28 μόλις καλοκαιριών, μάλλον θα φύγει, εκτός απροόπτου, με το αγαλματάκι. Εάν συμβεί αυτό και πάρει και η ταινία το Όσκαρ στην κατηγορίας της, τότε να πούμε και ένα ιστορικό στοιχείο από αυτά που πολύ μας αρέσουν, αυτό θα συμβεί για 12η φορά (και για πρώτη μετά από 12 χρόνια) όπου μια ταινία βραβεύεται στις Κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ηθοποιού (στους άνδρες ηθοποιούς αυτό έχει συμβεί 27 φορές και φαίνεται λίγο περίεργο).

Αλλά η κούρσα όπως συνήθως δεν θα είναι εύκολη, καθότι οι λοιπές συναγωνίστριες είναι πολλά χρόνια στο σινε-κουρμπέτι και δεν είναι απλά να τις προσπερνάς.

Μιλάμε για την Natalie Portman στην ερμηνεία της ως χήρα Jackie (Kennedy), στο ομώνυμο έργο του Pablo Larrain που κέρδισε τις εντυπώσεις σε έναν ρόλο καλά δουλεμένο. Στην αρχή της πορείας του έργου, που αποθεώθηκε στα φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντου αντίστοιχα, φαινόταν σαν να το είχε (το αγαλματάκι) σχεδόν στο χέρι για δεύτερη μάλιστα φορά. Θυμίζουμε, ότι η ερμηνεία της στον Μαύρο Κύκνο του Aronofsky, είχε σαρώσει όλα τα βραβεία το 2011. Αλλά, τα δεδομένα άλλαξαν, με την Huppert να κερδίζει την Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία καλύτερης δραματικής ταινίας και την Stone να λάμπει σαν αστέρι πάνω από τα βραβεία. Παρόλα αυτά, η υποψηφιότητά της σε όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία, την κρατάνε ακόμα στην κούρσα δυνατή.

Μια λιγότερο πιθανή νικήτρια είναι η Ruth Negga στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη οθόνη, που της έδωσε αυτήν την πολύτιμη υποψηφιότητα. Η ταινία "Loving" αν και δεν πήρε την προσοχή που της άξιζε, τουλάχιστον με την Negga βγαίνει προς τα έξω και θα είναι η μεγάλη ανατροπή αν τα καταφέρει όπως στο παρελθόν οι Julianne Moore στο "Still Alice" και Charlize Theron στο "Monster" (που ήταν οι μοναδικές αντίστοιχα υποψηφιότητες στις εν λόγω ταινίες).

Η επόμενη υποψήφια έχει άρωμα Γαλλίας και δεν είναι περίεργο, καθότι τώρα τελευταία η Ακαδημία κάνει την «τιμή» σε μη αμερικανίδες ηθοποιούς να μπαίνουν στις μεγάλες κατηγορίες. Να θυμηθούμε τις Marion Cotillard, Juliette Binoche και Emmanuelle Riva. Φέτος, η νικήτρια των Χρυσών Σφαιρών Isabelle Huppert, με ένα ρόλο πρόκληση, ως θύμα βιασμού που προσπαθεί να ξεπεράσει την κακοποίηση μέσω της δουλειάς της αλλά και μέσω της ιδιότητάς της ως μητέρα και ως σεξουαλικά ενεργή γυναίκα. Αυτός ο ρόλος βέβαια στο Elle του Paul Verhoeven, δεν είναι και πολύ εμπορικός ως θεματική και θα είναι δύσκολος ο αγώνας απέναντι στις υπόλοιπες, αλλά μένουν μερικές μέρες για να το διαπιστώσουμε.

Η τελευταία υποψήφια, που είναι και η πρώτη βάσει ιστορίας και βραβεύσεων, δεν είναι άλλη από την Meryl Streep για την ταινία "Florence Foster Jenkins". Αφήνοντας τα μυστήρια και τα δράματα, πιάνουμε στάση Κωμωδία, με τη μεγάλη Κυρία του κινηματογράφου -μετράει ήδη 20 υποψηφιότητες στα μεγάλα βραβεία-, για άλλη μια φορά να είναι υποψήφια στα Όσκαρ, έχοντας ήδη κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα και ένα βραβείο στα Critics Choice Comedy. Τα προγνωστικά πάντως λένε ότι φέτος δεν φαίνεται να συμπληρώνει τη συλλογή της με ένα τέταρτο αγαλματίδιο, φτάνοντας το ρεκόρ της Katharine Hepburn.

Προγνωστικά για αυτήν την κατηγορία:

1. Emma Stone ("La La Land")

2. Isabelle Huppert ("Elle")

3. Natalie Portman ("Jackie")

4. Meryl Streep ("Florence Foster Jenkins")

5. Outsider: Ruth Negga ("Loving")

Μη χάσετε και φέτος, αποκλειστικά στα Novacinema, μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα

Ο σπουδαίος Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ επιστρέφει με ένα υπαινικτικό αριστούργημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενσωματώνοντας σε αυτό ιδιοφυώς την «Άπιστη Σύζυγο» του Κλοντ Σαμπρόλ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ο σπουδαίος Ισπανός σκηνοθέτης επιστρέφει για 7η φορά στο Φεστιβάλ Καννών με έναν αυτοαναφορικό στοχασμό πάνω στα λανθασμένα κίνητρα και στη δεύτερη ευκαιρία μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Μια σειρά από τραύματα κρύβει η ήσυχη καθημερινότητα μιας οικογένειας Αμερικανών εβραϊκής καταγωγής που μέχρι να μετακομίσει από το Κουίνς θα υποχρεωθεί να υποστεί σκληρή δοκιμασία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ