LIVE!

Τουρισμός: «Μίνι Σένγκεν» προωθούν χώρες της κεντρικής Ευρώπης

Τουρισμός: «Μίνι Σένγκεν» προωθούν χώρες της κεντρικής Ευρώπης Facebook Twitter
Μίνι Σένγκεν, με συντονισμένο άνοιγμα συνόρων, προωθούν χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Πηγή φωτό EPA)
0

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η νέα εποχή του τουρισμού, εν μέσω του κορωνοϊού.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα κάνουν τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ, στη βάση των προτάσεων που έκανε η Κομισιόν, για το άνοιγμα των συνόρων και τα πρωτόκολλα υγείας. Ήδη, αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει πότε θα ανοίξουν τα σύνορά τους.

Την ίδια ώρα, η Αυστρία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι σε επαφή για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων, από τα μέσα Ιουνίου, διαμορφώνοντας μια άτυπη «μίνι Σένγκεν». Σε αυτή τη συζήτηση, πέρα από την Αυστρία, μετέχουν η Τσεχία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, ενώ την Τρίτη έγιναν δύο τηλεδιασκέψεις για το θέμα.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μίνι Σένγκεν, επιτρέποντας σε ανθρώπους να ταξιδεύουν χωρίς συνοριακούς ελέγχους, τεστ ή καραντίνα, από τα μέσα Ιουνίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Τόμας Πέτριτσεκ, έπειτα από συνομιλίες με τον Αυστριακό και τον Σλοβάκο ομόλογό του.

Ήδη, η Αυστρία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα στις 15 Ιουνίου. «Αν το κάνουν αυτό, θα ήταν καλό να ανοίξουμε τα σύνορα με τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία στις 15 Ιουνίου», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από τις τέσσερις χώρες.

Και οι πέντε χώρες έχουν ήδη χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο Πέτριτσεκ αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις, ενώ σημείωσε ότι η Σλοβακία- με τους περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους από τον ιό στην Ευρώπη- είναι σχετικά επιφυλακτική στην προοπτική να ανοίξει τα σύνορα.

Παράλληλα, ο Τσέχος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι θα ήθελε να προστεθεί και η Πολωνία σε αυτή την ομάδα χωρών, στο δεύτερο μισό του Ιουνίου. «Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση εκεί δεν τους επιτρέπει να το σκεφτούν τώρα», σημείωσε ο Μπάμπις για το ζήτημα.

Όσο για τη θέση της Γερμανίας στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «μίνι Σέγκεν», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τρίτης η Άνγκελα Μέρκελ με τους ηγέτες της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και την Ουγγαρία. «Θα μπορεί να γίνει μόλις το επιτρέψουν οι εξελίξεις της πανδημίας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ και ο Μπάμπις ακολουθούν τον στόχο άρσης των περιορισμών για πολίτες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεθοριακές περιοχές, μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, σημείωσε ακόμη ο Ζάιμπερτ. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση το 67,7% των Γερμανών δήλωσε ότι δεν κάνει σχέδια για διακοπές στην Ευρώπη φέτος.

Τέλος, σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από τις 9 χώρες με τις οποίες συνορεύει η Γερμανία, για από κοινού ρύθμιση της χαλάρωσης των περιορισμών στα ταξίδια. Τα σύνορα με το Λουξεμβούργο έχουν ανοίξει πλήρως από το περασμένο Σάββατο, με τη Δανία θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, και μετά τις 15 Ιουνίου με τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία.

Με πληροφορίες από AFP, DW

 


Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM