Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμαχοι συγκεντρωμένοι κάτω από κατεστραμμένη γέφυρα, κατά την εκκένωση πόλης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμαχοι συγκεντρωμένοι κάτω από κατεστραμμένη γέφυρα, κατά την εκκένωση πόλης Facebook Twitter
Άμαχοι κάτω από κατεστραμμένη γέφυρα στο Ιρπίν (Φωτ.: Getty Images)
0

Δραματικές εικόνες εκτυλίσσονται στην πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης  των αμάχων, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Τα στιγμιότυπα που κατέγραψαν οι φωτογράφοι είναι ενδεικτικά του δράματος και της απόγνωσης που βιώνουν οι άμαχοι από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. 

Το Ιρπίν βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου και οι πολίτες, με τη βοήθεια του στρατού, την εγκαταλείπουν. Η διαδρομή είναι δύσκολη, πολλοί πρέπει να ταξιδέψουν πεζή, διασχίζοντας βομβαρδισμένους δρόμους και κατεστραμμένες γέφυρες. Τις τελευταίες ημέρες, τρένα μεταφέρουν πολίτες από το Ιρπίν προς το Κίεβο. 

Από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες από αυτή τη διαδικασία είναι ίσως αυτή που κατέγραψε ο Εμίλιο Μορενάτι, του Associated Press, με τον φακό του. Σε αυτή τη φωτογραφία, πολίτες είναι συγκεντρωμένοι κάτω από μία κατεστραμμένη γέφυρα. 

Το Ιρπίν βρέθηκε την τελευταία εβδομάδα στην πρώτη γραμμή των μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι αεροπορικές επιθέσεις και τα πλήγματα από το πυροβολικό έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην περιοχή. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμαχοι συγκεντρωμένοι κάτω από κατεστραμμένη γέφυρα, κατά την εκκένωση πόλης Facebook Twitter
Ο Όλεγκ, που πρέπει να μείνει στο Ιρπίν, αποχαιρετά τον γιο του, Μαξίμ και τη σύζυγό του, Γιάνα (Φωτ.: EPA)
Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμαχοι συγκεντρωμένοι κάτω από κατεστραμμένη γέφυρα, κατά την εκκένωση πόλης Facebook Twitter
Πολίτες στο Ιρπίν περιμένουν το τρένο για το Κίεβο (Φωτ.: EPA)

Άμαχοι, με όσα υπάρχοντα μπορούν να μεταφέρουν, κρατώντας τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους, εγκαταλείπουν την πόλη. Στρατιώτες τους βοηθούν να διασχίσουν τους κατεστραμμένους δρόμους και τη γέφυρα, άλλοτε παίρνοντας στην αγκαλιά τους παιδιά, άλλοτε κουβαλώντας όσους δεν μπορούν να περπατήσουν. 

Τέτοιες εικόνες κατέγραψε με τον φακό του και ο Άρης Μεσσήνης, του Γαλλικού Πρακτορείου, όπως και στιγμιότυπα με κτίρια να φλέγονται από τις επιθέσεις και ανθρώπους σε απόγνωση με την καταστροφή και το χάος που προκαλεί ο πόλεμος. 

Εξίσου συγκλονιστική η φωτογραφία του Τίμοθι Φάντεκ, με έναν στρατιώτη που κρατά στην αγκαλιά του ένα βρέφος, ενώ πίσω του αποτυπώνεται η καταστροφή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM