8 μύθοι για την ερωτική επαφή που οι ειδικοί θα ήθελαν να εξαφανιστούν

Οχτώ μύθοι για την ερωτική επαφή που ειδικοί θα ήθελαν να εξαφανιστούν Facebook Twitter
0

Πολλοί είναι οι ενήλικες που δυσκολεύονται να μιλήσουν για τις ερωτικές επαφές, ακόμη και με τους παρτενέρ τους; Το αποτέλεσμα; Παραπληροφόρηση και μύθοι, που μόνο καλό δεν κάνουν. 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι» για τις ερωτικές επαφές, «που μπορούν να κάνουν ζημιά», επισημαίνει η Λόρι Μιντζ, επίτιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. 

Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι για το σεξ που κάνουν ζημιά; Οι New York Times μίλησαν με sex therapists και ερευνητές, ζητώντας τους να αναφέρουν μια ευρέως διαδεδομένη- αλλά λανθασμένη- αντίληψη για τις ερωτικές επαφές, που θα ήθελαν να εξαφανιστεί. 

1ος μύθος: Όλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα 

Παραδόξως, αυτόν τον μύθο τον πιστεύουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, λέει η Ντέμπι Χέρμπενικ, διευθύντρια του κέντρου σεξουαλικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι «όλοι το κάνουν», κάτι που τους ωθεί να ξεκινήσουν τις ερωτικές επαφές, παρότι μπορεί να μην είναι έτοιμοι. Από την άλλοι, οι μεγαλύτεροι ενήλικες νιώθουν άσχημα και σαν να είναι οι μόνοι που περνούν μια περίοδο «ξηρασίας», επειδή απλά η επιθυμία έχει τα φυσιολογικά πάνω και κάτω της. 

«Συνήθως, ένας στους τρεις δεν είχε σεξουαλικό παρτενέρ τον τελευταίο χρόνο», εξηγεί η δρ. Χέρμπενικ, σημειώνοντας ότι έρευνες που έχει κάνει δείχνουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, για λόγους που δεν είναι ακόμη απόλυτα κατανοητοί. 

2ος μύθος: Ερωτική επαφή σημαίνει διείσδυση 

Οι sex therapists συχνά επισημαίνουν πως οι άνθρωποι «κολλάνε» με συγκεκριμένα «σενάρια» για τη σεξουαλική επαφή ή την ιδέα ότι θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο: λίγα προκαταρκτικά και συνουσία. 

Όμως, λέει ο Ίαν Κέρνερ δεν πρέπει να ορίζουμε την ερωτική επαφή ως μία μοναδική συμπεριφορά. Αυτός ο στενόμυαλος τρόπος σκέψης, επισημαίνει ο sex therapist, έχει συμβάλει στο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στα ετερόφυλα ζευγάρια. 

Για παράδειγμα, μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των ετερόφυλων ανδρών ήρθαν σε οργασμό κάθε φορά που έκαναν σεξ τον τελευταίο μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόλις 33%. 

Αντί να προχωρήσει με βιασύνη στη διείσδυση, οι δύο παρτενέρ θα έπρεπε να επικεντρώνονται στη σεξουαλική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, συμβουλεύει ο δρ. Κέρνερ. 

«Στις περισσότερες ταινίες οι γυναίκες έχουν αυτούς τους γρήγορους και απίστευτους οργασμούς από τη διείσδυση και τα προκαταρκτικά απλά οδηγούν σε αυτή. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό είναι πραγματικά επιζήμιο και ψευδές», επισημαίνει η δρ. Μιντζ. Μιλώντας με χιλιάδες γυναίκες για βιβλίο της, διαπίστωσε ότι μόλις το 4%- ή και λιγότερο- δηλώνουν ότι έρχονται σε οργασμό μόνο με διείσδυση. 

Πολλοί άνθρωποι αντλούν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση για παράδειγμα από το στοματικό σεξ, ή ακόμη και απλά από τη σωματική επαφή, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Λεξ Μπράουν- Τζέιμς, η οποία είναι sex therapist. 

3ος μύθος: Ο κόλπος δεν θα έπρεπε να χρειάζεται λιπαντικό 

Αν και η ξηρότητα του κόλπου επηρεάζει συχνότερα μεγαλύτερες γυναίκες, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Κάτι που έχει συνέπειες στη σεξουαλική ζωή τους, επισημαίνει η δρ. Χέρμπενικ. 

Εκτιμάται ότι το 17% των γυναικών ηλικίας 18-50 ετών αναφέρουν ξηρότητα του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 50% μετά την εμμηνόπαυση. 

Επίσης, σημειώνει η δρ. Χέρμπενικ, αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε γυναίκες που θηλάζουν ή παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών. 

4ος μύθος: Είναι φυσιολογικό το σεξ να προκαλεί πόνο 

Είναι σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι δεν είναι φυσιολογικό να πονά κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, τονίζουν οι ειδικοί. 

Εκτιμάται ότι το 75% των γυναικών πονούν στο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές ή σε τραυματισμό. 

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή μετά από αυτή είναι σημάδι καλού σεξ, παρατηρεί η ερευνήτρια Σεμέκα Θορπ. 

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες, καθώς και οι άνδρες μπορεί να βιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Είναι σημαντικό, τονίζουν οι ειδικοί όποιος βιώνει πόνο στην ερωτική επαφή, να επισκεφθεί γιατρό. 

5ος μύθος: Οι άνδρες θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες 

Οι διαφορές σε ό,τι αφορά στην επιθυμία είναι το Νο1 ένα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ως sex therapist ο δρ. Κέρνερ. Και όχι, δεν είναι πάντα ο άνδρας εκείνος που έχει περισσότερη επιθυμία για ερωτική επαφή, τονίζει.  

Όμως, επειδή υπάρχει αυτός ο μύθος, οι άνδρες συχνά ντρέπονται αν δεν νιώθουν σεξουαλική επιθυμία και είναι αντιμέτωποι με πίεση να κάνουν πάντα την πρώτη κίνηση. 

Είναι μύθος ότι οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ ή ότι οι άνδρες πάντα θέλουν, επεσήμανε ο sex therapist δρ. Μπράουν- Τζέιμς. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην ερωτική επιθυμία τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έχουν παρόμοιες διακυμάνσεις μέσα στην εβδομάδα. 

6ος μύθος: Η επιθυμία πρέπει να είναι αυθόρμητη  

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο τύποι επιθυμίας: η αυθόρμητη- ότι θες ξαφνικά να κάνεις σεξ- και εκείνη που προκαλείται ως αντίδραση σε ένα ερέθισμα, για παράδειγμα ένα άγγιγμα. 

Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η αυθόρμητη επιθυμία- που πολλοί νιώθουν στην αρχή της σχέσης- είναι για κάποιο λόγο καλύτερη. Όμως, η ψυχολόγος Λόρι Μπρότο επισημαίνει ότι είναι πιθανό να ξεκινήσει κάποιος να κάνει σεξ χωρίς την αυθόρμητη επιθυμία, αρκεί να υπάρχει προθυμία και συναίνεση. 

Το παρομοιάζει με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, όταν δεν έχεις κέφι για κάτι τέτοιο. «Οι ενδορφίνες αρχίζουν να ρέουν, νιώθεις υπέροχα και μετά είσαι ευγνώμων που πήγες», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

7ος μύθος: Το προγραμματισμένο σεξ είναι βαρετό 

Η δρ. Μπρότο επίσης διαφωνεί με την άποψη ότι η προγραμματισμένη ερωτική επαφή ισοδυναμεί με κακό σεξ. 

Αυτή η άποψη είναι επιζήμια, τονίζει και το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το σεξ ως κάτι που κάνουν μόνο αργά το βράδυ, όταν είναι εξαντλημένοι, αν βρουν χρόνο. 

Σε όσους αντιδρούν στην ιδέα του προγραμματισμένου σεξ, εκείνη τους ρωτά: «Υπάρχουν τόσο πολλές άλλες δραστηριότητες που αγαπάτε ή είναι σημαντικές για εσάς, που δεν τις προγραμματίζετε;». Η απάντηση, λέει, συνήθως είναι όχι. 

8ος μύθος: Το πέος είναι πάντα όρθιο 

Οι άνδρες είναι αντιμέτωποι με αρκετή πίεση που σχετίζεται με την εικόνα ή τη λειτουργία τους πέους τους, λέει ο δρ. Κέρνερ. 

Οι νεότεροι, σημειώνει, πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να έχουν στυτική δυσλειτουργία και οι μεγαλύτεροι πιστεύουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κάτι που ξεπερνάς με την εμπειρία. 

Τα δεδομένα λένε μια διαφορετική ιστορία. Εκτιμάται ότι η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει 8% των 20άρηδων και 11% των 30άρηδων. Και το 20% των ανδρών 18-59 ετών αναφέρουν ότι έχουν πρόωρη εκσπερμάτιση. 

«Δεν έχουμε ένα μικρό μπλε χαπάκι για να εξαφανιστεί μαγικά η πρόωρη εκσπερμάτιση, οπότε δεν συζητιέται όσο η στυτική δυσλειτουργία», σημειώνει ο δρ. Κέρνερ. «Έτσι, μένουμε με τους μύθους ότι οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κακοί στο κρεβάτι ή εγωιστές στο σεξ», συμπληρώνει. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ