8 μύθοι για την ερωτική επαφή που οι ειδικοί θα ήθελαν να εξαφανιστούν

Οχτώ μύθοι για την ερωτική επαφή που ειδικοί θα ήθελαν να εξαφανιστούν Facebook Twitter
0

Πολλοί είναι οι ενήλικες που δυσκολεύονται να μιλήσουν για τις ερωτικές επαφές, ακόμη και με τους παρτενέρ τους; Το αποτέλεσμα; Παραπληροφόρηση και μύθοι, που μόνο καλό δεν κάνουν. 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι» για τις ερωτικές επαφές, «που μπορούν να κάνουν ζημιά», επισημαίνει η Λόρι Μιντζ, επίτιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. 

Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι για το σεξ που κάνουν ζημιά; Οι New York Times μίλησαν με sex therapists και ερευνητές, ζητώντας τους να αναφέρουν μια ευρέως διαδεδομένη- αλλά λανθασμένη- αντίληψη για τις ερωτικές επαφές, που θα ήθελαν να εξαφανιστεί. 

1ος μύθος: Όλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα 

Παραδόξως, αυτόν τον μύθο τον πιστεύουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, λέει η Ντέμπι Χέρμπενικ, διευθύντρια του κέντρου σεξουαλικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι «όλοι το κάνουν», κάτι που τους ωθεί να ξεκινήσουν τις ερωτικές επαφές, παρότι μπορεί να μην είναι έτοιμοι. Από την άλλοι, οι μεγαλύτεροι ενήλικες νιώθουν άσχημα και σαν να είναι οι μόνοι που περνούν μια περίοδο «ξηρασίας», επειδή απλά η επιθυμία έχει τα φυσιολογικά πάνω και κάτω της. 

«Συνήθως, ένας στους τρεις δεν είχε σεξουαλικό παρτενέρ τον τελευταίο χρόνο», εξηγεί η δρ. Χέρμπενικ, σημειώνοντας ότι έρευνες που έχει κάνει δείχνουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, για λόγους που δεν είναι ακόμη απόλυτα κατανοητοί. 

2ος μύθος: Ερωτική επαφή σημαίνει διείσδυση 

Οι sex therapists συχνά επισημαίνουν πως οι άνθρωποι «κολλάνε» με συγκεκριμένα «σενάρια» για τη σεξουαλική επαφή ή την ιδέα ότι θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο: λίγα προκαταρκτικά και συνουσία. 

Όμως, λέει ο Ίαν Κέρνερ δεν πρέπει να ορίζουμε την ερωτική επαφή ως μία μοναδική συμπεριφορά. Αυτός ο στενόμυαλος τρόπος σκέψης, επισημαίνει ο sex therapist, έχει συμβάλει στο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στα ετερόφυλα ζευγάρια. 

Για παράδειγμα, μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των ετερόφυλων ανδρών ήρθαν σε οργασμό κάθε φορά που έκαναν σεξ τον τελευταίο μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόλις 33%. 

Αντί να προχωρήσει με βιασύνη στη διείσδυση, οι δύο παρτενέρ θα έπρεπε να επικεντρώνονται στη σεξουαλική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, συμβουλεύει ο δρ. Κέρνερ. 

«Στις περισσότερες ταινίες οι γυναίκες έχουν αυτούς τους γρήγορους και απίστευτους οργασμούς από τη διείσδυση και τα προκαταρκτικά απλά οδηγούν σε αυτή. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό είναι πραγματικά επιζήμιο και ψευδές», επισημαίνει η δρ. Μιντζ. Μιλώντας με χιλιάδες γυναίκες για βιβλίο της, διαπίστωσε ότι μόλις το 4%- ή και λιγότερο- δηλώνουν ότι έρχονται σε οργασμό μόνο με διείσδυση. 

Πολλοί άνθρωποι αντλούν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση για παράδειγμα από το στοματικό σεξ, ή ακόμη και απλά από τη σωματική επαφή, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Λεξ Μπράουν- Τζέιμς, η οποία είναι sex therapist. 

3ος μύθος: Ο κόλπος δεν θα έπρεπε να χρειάζεται λιπαντικό 

Αν και η ξηρότητα του κόλπου επηρεάζει συχνότερα μεγαλύτερες γυναίκες, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Κάτι που έχει συνέπειες στη σεξουαλική ζωή τους, επισημαίνει η δρ. Χέρμπενικ. 

Εκτιμάται ότι το 17% των γυναικών ηλικίας 18-50 ετών αναφέρουν ξηρότητα του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 50% μετά την εμμηνόπαυση. 

Επίσης, σημειώνει η δρ. Χέρμπενικ, αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε γυναίκες που θηλάζουν ή παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών. 

4ος μύθος: Είναι φυσιολογικό το σεξ να προκαλεί πόνο 

Είναι σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι δεν είναι φυσιολογικό να πονά κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, τονίζουν οι ειδικοί. 

Εκτιμάται ότι το 75% των γυναικών πονούν στο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές ή σε τραυματισμό. 

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή μετά από αυτή είναι σημάδι καλού σεξ, παρατηρεί η ερευνήτρια Σεμέκα Θορπ. 

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες, καθώς και οι άνδρες μπορεί να βιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Είναι σημαντικό, τονίζουν οι ειδικοί όποιος βιώνει πόνο στην ερωτική επαφή, να επισκεφθεί γιατρό. 

5ος μύθος: Οι άνδρες θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες 

Οι διαφορές σε ό,τι αφορά στην επιθυμία είναι το Νο1 ένα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ως sex therapist ο δρ. Κέρνερ. Και όχι, δεν είναι πάντα ο άνδρας εκείνος που έχει περισσότερη επιθυμία για ερωτική επαφή, τονίζει.  

Όμως, επειδή υπάρχει αυτός ο μύθος, οι άνδρες συχνά ντρέπονται αν δεν νιώθουν σεξουαλική επιθυμία και είναι αντιμέτωποι με πίεση να κάνουν πάντα την πρώτη κίνηση. 

Είναι μύθος ότι οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ ή ότι οι άνδρες πάντα θέλουν, επεσήμανε ο sex therapist δρ. Μπράουν- Τζέιμς. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην ερωτική επιθυμία τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έχουν παρόμοιες διακυμάνσεις μέσα στην εβδομάδα. 

6ος μύθος: Η επιθυμία πρέπει να είναι αυθόρμητη  

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο τύποι επιθυμίας: η αυθόρμητη- ότι θες ξαφνικά να κάνεις σεξ- και εκείνη που προκαλείται ως αντίδραση σε ένα ερέθισμα, για παράδειγμα ένα άγγιγμα. 

Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η αυθόρμητη επιθυμία- που πολλοί νιώθουν στην αρχή της σχέσης- είναι για κάποιο λόγο καλύτερη. Όμως, η ψυχολόγος Λόρι Μπρότο επισημαίνει ότι είναι πιθανό να ξεκινήσει κάποιος να κάνει σεξ χωρίς την αυθόρμητη επιθυμία, αρκεί να υπάρχει προθυμία και συναίνεση. 

Το παρομοιάζει με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, όταν δεν έχεις κέφι για κάτι τέτοιο. «Οι ενδορφίνες αρχίζουν να ρέουν, νιώθεις υπέροχα και μετά είσαι ευγνώμων που πήγες», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

7ος μύθος: Το προγραμματισμένο σεξ είναι βαρετό 

Η δρ. Μπρότο επίσης διαφωνεί με την άποψη ότι η προγραμματισμένη ερωτική επαφή ισοδυναμεί με κακό σεξ. 

Αυτή η άποψη είναι επιζήμια, τονίζει και το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το σεξ ως κάτι που κάνουν μόνο αργά το βράδυ, όταν είναι εξαντλημένοι, αν βρουν χρόνο. 

Σε όσους αντιδρούν στην ιδέα του προγραμματισμένου σεξ, εκείνη τους ρωτά: «Υπάρχουν τόσο πολλές άλλες δραστηριότητες που αγαπάτε ή είναι σημαντικές για εσάς, που δεν τις προγραμματίζετε;». Η απάντηση, λέει, συνήθως είναι όχι. 

8ος μύθος: Το πέος είναι πάντα όρθιο 

Οι άνδρες είναι αντιμέτωποι με αρκετή πίεση που σχετίζεται με την εικόνα ή τη λειτουργία τους πέους τους, λέει ο δρ. Κέρνερ. 

Οι νεότεροι, σημειώνει, πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να έχουν στυτική δυσλειτουργία και οι μεγαλύτεροι πιστεύουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κάτι που ξεπερνάς με την εμπειρία. 

Τα δεδομένα λένε μια διαφορετική ιστορία. Εκτιμάται ότι η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει 8% των 20άρηδων και 11% των 30άρηδων. Και το 20% των ανδρών 18-59 ετών αναφέρουν ότι έχουν πρόωρη εκσπερμάτιση. 

«Δεν έχουμε ένα μικρό μπλε χαπάκι για να εξαφανιστεί μαγικά η πρόωρη εκσπερμάτιση, οπότε δεν συζητιέται όσο η στυτική δυσλειτουργία», σημειώνει ο δρ. Κέρνερ. «Έτσι, μένουμε με τους μύθους ότι οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κακοί στο κρεβάτι ή εγωιστές στο σεξ», συμπληρώνει. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ