Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου κατά την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο σχολίασε πως δεν αναμένει να υπάρξει σύντομα μια αλλαγή στη στρατηγική του στη Συρία, αλλά πιστεύει πως η Μόσχα στο τέλος μπορεί να ενωθεί με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

 

"Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι μια οικονομική επιτακτική ανάγκη και μια επιτακτική ανάγκη ασφαλείας", τόνισε. "Νομίζω πως ο κ. Πούτιν καταλαβαίνει πως, με το Αφγανιστάν νωπό στη μνήμη, το να βαλτώνει σε μια αδιέξοδη και παραλυτική εμφύλια σύρραξη δεν είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκει", είπε ο Ομπάμα.

 

Ο Ομπάμα είπε επίσης πως σημειώνεται κάποια πρόοδος στο σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα "κενά" που εκμεταλλεύονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να μεταφέρουν ξένους μαχητές και να πωλούν πετρέλαιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως είχε πολλές συζητήσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.

 

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε πως ο κόσμος χρειάζεται ένα μόνιμο πλαίσιο για να την αντιμετωπίσει και πως θα επιδιώξει μια συμφωνία που θα ενισχύει τις οικονομίες αλλά και θα βοηθήσει το περιβάλλον του πλανήτη. Ο Ομπάμα είπε πως αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα ώστε να βοηθήσουν άλλες χώρες να εκπληρώσουν τους στόχους τους για την ενέργεια. "Χρειαζόμαστε ακόμη μια συμφωνία στο Παρίσι", είπε ο Ομπάμα. "Έτσι θα επικεντρωθώ κυρίως στο να διασφαλίσω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν των προσπαθειών για μια επιτυχή συμφωνία".

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr