Ως άκαρδους τεχνοκράτες χαρακτηρίζει τα μέλη της τρόικας ο πολιτικός επιστήμονας Γιόζεφ Γιάνινγκ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) σε συνέντευξή του στην γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (DLF). Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γιάνινγκ τάσσεται υπέρ μιας διαφορετικής σύνθεσης της τρόικας και προτείνει τη συμμετοχή βουλευτών στη νέα επιτροπή.

 

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν επιτροπές, στις οποίες να συμμετέχουν και οι επικεφαλής των τριών θεσμών, διότι ο λόγος τους δεν έχει μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό βάρος. Επιπλέον μια ομάδα από βουλευτές ή ευρωβουλευτές από τις πιστώτριες χώρες, αλλά και από την πλευρά της Ελλάδας θα μπορούσαν να συμβάλλουν έτσι ώστε να διορθωθεί η κακή εικόνα των μελών της τρόικας, τα οποία ως άκαρδοι τεχνοκράτες, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Στόχος είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι οι δανειστές αναζητούν πράγματι λύσεις για το πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και δεν θέτουν σε εφαρμογή απλά ένα σχέδιο με οποιοδήποτε κόστος», σημειώνει ο Γερμανός επιστήμονας.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με την έκδοση ομολόγων που συνδέονται με την ανάπτυξη και την αντικατάσταση των ομολόγων στην κατοχή της ΕΚΤ με ομόλογα στο διηνεκές ο τονίζει: «Ομολόγα που συνδέονται με την ανάπτυξη θα είχαν νόημα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η έκδοση ομολόγων στο διηνεκές σε ορισμένες χώρες θα είχε βάση. Όχι όμως στην Ελλάδα. Η περίπτωση της είναι ιδιαίτερα περίπλοκη επειδή θα πρέπει να εξυπηρετηθούν εντός του 2015 βραχυπρόθεσμα ομολόγα. Το δήλωσε άλλωστε και ο Μάριο Ντράγκι. Δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν άλλα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Εκτός αυτού είναι καλή ιδέα να συμμετέχει η ΕΚΤ ή οι μηχανισμοί στήριξης σε ελληνικές τράπεζες, όπως προτείνει ο υπουργός Οικονομικών. Οι εταίροι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αυτό».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr