Η Helena Smith μεταδίδει από την Αθήνα για τον Guardian.

 

Διχασμένο φαίνεται να είναι και το κυβερνών κόμμα, ενώ δεκάδες χιλιάδες κόσμου συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στις πλατείες, αντιδρώντας στο νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε την περασμένη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη εβδομάδα της διακυβέρνησης του, την ώρα που η Αθήνα λανσάρει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εφάρμοσε ποτέ χώρα της Ευρώπης.

 

Υπό την πίεση των ΕΕ και ΔΝΤ, η κυβέρνηση παλεύει με το χρόνο για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις από το κοινοβούλιο. Ο Παπανδρέου δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι «ή θα στηρίξουμε το νέο μνημόνιο, ή η χώρα θα βουλιάξει υπό το βάρος του χρέους που αγγίζει τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ.»

 

Η Ευρώπη θεωρεί απαραίτητο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς τα οποία δεν πρόκειται να υπάρξει και δεύτερο πακέτο σωτηρίας. Αλλά το κυβερνητικό κόμμα είναι διχασμένο, καθώς πολλοί είναι οι βουλευτές που διαφωνούν ανοιχτά με την ιδεολογία που κρύβεται πίσω από τις μεταρρυθμίσεις και αρκετοί προτείνουν ως μόνη λύση τη χρεοκοπία.

 

Άνθρωπος από το περιβάλλον του Παπανδρέου φέρεται να είπε: «Υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος εξέγερσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Συζητιέται και η πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος».

 

Η Helena Smith υπολογίζει ότι οι αγανακτισμένοι την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα ήταν γύρω στους 80.000 και αναφέρεται και σε συνθήματα που μιλούσαν για « ξένη κατοχή» και για το αίτημα του δημοψηφίσματος. «Αν κάνουμε αυτά που θέλουν οι οργανισμοί, στο τέλος δεν θα υπάρχει πια Ελλάδα», είναι τα λόγια της διαδηλώτριας Ελένας Χριστολάκη, που, όπως δήλωσε, διαδηλώνει για πρωτη φορά τώρα στα 60 της. «Θέλουν να τα ξεπουλήσουμε όλα, ακόμα και την αξιοπρέπεια μας, ενώ είναι οι κλέφτες του κοινοβουλίου που φταίνε».

 

Με τη διαφθορά να παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες για τα τρισάθλια οικονομικά της χώρας, οι Έλληνες ζητούν να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι βουλευτές αποδειχθούν ένοχοι για διαφθορά.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr