Υπηκοότητα σε «ταλαντούχους» ξένους προσφέρουν τα ΗΑΕ

Υπηκοότητα σε «ταλαντούχους» ξένους προσφέρουν τα ΗΑΕ Facebook Twitter
Τα ΗΑΕ θα προσφέρουν υπηκοότητα σε «ταλαντούχους» ξένους (Pixabay)
0

Τα ΗΑΕ θα δίνουν υπηκοότητα σε ξένους κατοίκους για πρώτη φορά, αρκεί να προσθέτουν αξία στο κράτος, σύμφωνα με νέα νομοθεσία.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΑΕ και ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, Σεΐχης Mohammed bin Rashid al Maktoum, ανέφεραν ότι αυτοί που θα επιλεγούν για την υπηκοότητα θα είναι επενδυτές, εξειδικευμένα ταλέντα, γιατροί, μηχανικοί και καλλιτέχνες.

Αυτοί και οι οικογένειές τους θα μπορούν να έχουν διπλή υπηκοότητα, είπε. Είναι απίθανο οι εργαζόμενοι χαμηλού εισοδήματος να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια, ωστόσο.

Ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid al Maktoum είπε ότι στόχος είναι να προσελκύσουν όσους θα μπορούσαν να «συμβάλουν στο αναπτυξιακό μας ταξίδι».

Δεν υπάρχει διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Αντίθετα, τα άτομα θα προτείνονται για την υπηκοότητα απευθείας από βασιλείς ή αξιωματούχους των ΗΑΕ. Το υπουργικό συμβούλιο των ΗΑΕ θα αποφασίζει στη συνέχεια εάν θα τα εγκρίνει ή όχι.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και μιας περιόδου χαμηλών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες ώθησαν δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το νέο σύστημα επιτρέπει σε εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες και ξένους επενδυτές να δημιουργήσουν βαθύτερες ρίζες στη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα The National που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι.

Η άνοδος των ΗΑΕ ως οικονομικό και τουριστικό κέντρο εξαρτάται από τους ομογενείς, λέει ο συντάκτης του BBC για τις αραβικές υποθέσεις Sebastian Usher. Αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων και άνω του 90% του εργατικού δυναμικού.

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι έχουν συνήθως ανανεώσιμες θεωρήσεις εργασίας που ισχύουν για αρκετά χρόνια.

Εργάτες χαμηλού εισοδήματος έχουν επίσης διαδραματίσει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση της οικονομίας, παρέχοντας εργατικό δυναμικό για τους τομείς των κατασκευών, της φιλοξενίας, του λιανικού εμπορίου και των ταξιδιών, με τα εισοδήματά τους να βοηθούν συχνά τις οικογένειες στην πατρίδα τους.

Πολλοί από αυτούς έχουν περάσει χρόνια στη χώρα, αλλά δεν έχουν επίσημες διόδους προς την ιθαγένεια ή μόνιμη κατοικία και δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές κοινωνικής πρόνοιας.

Ενώ οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα παραμένουν παραμελημένοι, τα ΗΑΕ έχουν αρχίσει να προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για διαμονή σε ορισμένες κατηγορίες επενδυτών, φοιτητών και επαγγελματιών.

Το 2019 ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid al Maktoum ξεκίνησε ένα σύστημα χορήγησης βίζας «χρυσής κάρτας» που προσφέρει 10ετή διαμονή σε διάφορους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και επιστημόνων, καθώς και φοιτητών υψηλού επιπέδου, μαζί με τις οικογένειές τους. Πέρυσι, η επιλεξιμότητα επεκτάθηκε σε ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων.

Για να ληφθούν υπόψη για το νέο καθεστώς ιθαγένειας, οι επενδυτές θα πρέπει να κατέχουν ακίνητα στα ΗΑΕ, οι γιατροί θα πρέπει να ειδικεύονται σε τομείς με υψηλή ζήτηση, οι εφευρέτες θα πρέπει να έχουν άδεια ευρεσιτεχνίας από τα ΗΑΕ και οι καλλιτέχνες θα πρέπει να είναι πρωτοπόροι στους τομείς τους, σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Wam.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι νέοι κάτοχοι διαβατηρίων θα είναι επιλέξιμοι για το σύστημα ευημερίας των ΗΑΕ.

Η χώρα ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για δωρεάν εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, στεγαστικά δάνεια και επιχορηγήσεις για περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες της, εξάλλου.

Η υπηκοότητα συνήθως δεν προσφέρεται σε αλλοδαπούς, σε χώρες του Κόλπου. Αντίθετα, προσφερόταν μόνο στις συζύγους των ανδρών από τα Εμιράτα και παιδιά, με πατέρα από τα Εμιράτα.

Όσα παιδιά έχουν μητέρα με καταγωγή από τα Εμιράτα που είναι παντρεμένες με αλλοδαπούς δεν λαμβάνουν αυτόματα υπηκοότητα, αλλά πρέπει να υποβάλουν αίτηση για αυτήν, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM