Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γαλλία κατέβηκαν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν ενάντια στην υπέρμετρη αστυνομική βία και κυρίως κατά του νέου νομοσχεδίου περί ασφάλειας.

 

Οι διοργανωτές υπολογίζουν το σύνολο των διαδηλωτών στις χθεσινές «πορείες για τις συνταγματικές ελευθερίες», σε 500.000 άτομα με 200.000 μόνο στο Παρίσι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν συνολικά 133.000 άτομα, από τους οποίους περίπου 46.000 στο Παρίσι. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την πλέον μαζική κινητοποίηση των τελευταίων ετών.

 

«Είναι ο λαός της ελευθερίας που διαδηλώνει, για να πει στην κυβέρνηση ότι δεν θέλει το νόμο της για την καθολική ασφάλεια, ότι αρνείται τη γενικευμένη επιτήρηση και τα drones, ότι θέλει να μαγνητοσκοπεί και δημοσιοποιεί τις παρεμβάσεις των αστυνομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά το συντονιστικό όργανο των δημοσιογραφικών συνδικάτων και των ενώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (StopLoiSécuritéGlobale).

 

EPA
EPA

 

Επεισόδια στη Βαστίλη

 

Στη γαλλική πρωτεύουσα η πορεία ήταν ειρηνική έως τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε οι διαδηλωτές έφθασαν στην πλατεία της Βαστίλης.

 

Εκεί αναμείχθηκαν ταραξίες και ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια με φωτιές, σπασμένες βιτρίνες, άγριο ξυλοδαρμό και λύσσα και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν διαδηλωτές και αστυνομικοί και να γίνουν 81 συλλήψεις.

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

Για λίγα λεπτά επικράτησε χάος. Τα πλακάτ διαμαρτυρίας με τη φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έγραφαν «Νταρμανέν έξω- OUT».

 

Όμως πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιόνται εάν τέτοια επεισόδια ζημιώνουν τελικά τον υπουργό, ή μήπως θα μπορούσαν και να τον ενισχύσουν τελικά στην επιμονή του να διατηρήσει τον διαμφισβητούμενο νόμο για την καθολική ασφάλεια και την προστασία των αστυνομικών.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr