Η στάση της ελλαδικής εκκλησίας στην πανδημία, σχολιάζεται σήμερα στον Γερμανικό Τύπο.

 

«Η προσβολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τον κορωνοϊό είναι επισήμως η πρώτη ελληνορθόδοξου ιερωμένου», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Η υποκρισία δεν προστατεύει». H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Πρόκειται για τραγική ειρωνεία. Διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι η φωνή τη σύνεσης. Από το Μάρτιο προειδοποιούσε τους πιστούς να επιδείξουν «πνεύμα ευθύνης» και να εφαρμόζουν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας.

 

Όμως η στάση της εκκλησίας είναι αντιφατική. Παρά την πανδημία κοινωνεί τους πιστούς όπως πάντα. Δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι με το ίδιο κουτάλι. Μια γιορτή για τον κορωνοϊό. Η Ιερά Σύνοδος ωστόσο επιμένει ότι η θεία κοινωνία «ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» και ότι αποτελεί «τρανή φανέρωση της αγάπης».

 

Με τη στάση του εν καιρώ πανδημίας ο κλήρος έχει απολέσει επιρροή κυρίως μεταξύ των νέων», συνεχίζει η εφημερίδα ης Φρανκφούρτης και σημειώνει: «Δημοσκόπηση του Μαΐου δείχνει ότι μόνο το 5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εμπιστεύεται την εκκλησία στη διαχείριση της πανδημίας «πολύ» ή «απολύτως». Το 67% απάντησε ότι δεν την εμπιστεύεται «καθόλου». Λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων στη χώρα υπάρχουν πλέον αυτοκριτικές φωνές μέσα στους κόλπους της εκκλησίας.

 

Το Σαββατοκύριακο ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος επέκρινε σε επιστολή του ιερείς, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν υπογραμμίζοντας ότι: «Πιστέψαμε ότι ήμασταν υπεράνθρωποι και αποκρύψαμε την ασθένειά μας, αντί να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Αυτό θα μας οδηγήσει στο τάφο. Δεν είναι ντροπή για έναν ιερέα να παραδεχθεί ότι μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, συνεχίζει ο Μητροπολίτης και κλείνει την επιστολή με τη προειδοποίηση ότι «o εγωισμός σκοτώνει».

 

«Οι εκκλήσεις και συστάσεις των γερμανικών αρχών στον πληθυσμό δεν οδήγησαν σε αλλαγή συμπεριφοράς», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Με κοινή λογική»: «Έρευνα του ινστιτούτου Helmholtz δείχνει μεν ότι στο μερικό λοκντάουν που ισχύει από τις αρχές του μηνός οι προσωπικές επαφές περιορίστηκαν κατά 40%.

 

Παρά τη μείωσή τους τα κρούσματα παραμένουν ωστόσο σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο. Και έτσι το πιθανότερο είναι ότι καγκελάριος και τοπικοί πρωθυπουργοί θα αποφασίσουν σήμερα αυτό που πρότεινε ήδη την περασμένη εβδομάδα η Άγκελα Μέρκελ: λιγότερες συστάσεις και περισσότερες απαγορεύσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ένα εμβόλιο, η πανδημία θα συνεχίσει να μας απασχολεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Ένας φαύλος κύκλος από περιοριστικά μέτρα και χαλάρωση πλήττει την εμπιστοσύνη στις αποφάσεις των αρμοδίων. Πώς να πείσουν τον πληθυσμό οι πολιτικοί όταν δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα αναγκαία βήματα; Οι αρμόδιοι οφείλουν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και να πείσουν τους πολίτες με λογικά επιχειρήματα. Διαφορετικά θα υπάρξει χρόνιο πρόβλημα με την αποδοχή πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία».

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr