Πώς το ψέμα ενός άντρα οδήγησε σε lockdown όλη τη Νότια Αυστραλία

Πώς το ψέμα ενός άντρα οδήγησε σε lockdown όλη τη Νότια Αυστραλία Facebook Twitter
Εργαζόμενος σε αυτό το εστιατόριο είπε ψέματα για την ιδιότητά του και οδήγησε σε lockdown όλη την περιοχή
0

Η Νότια Αυστραλία αποφάσισε μέσα στην εβδομάδα να εισέλθει σε lockdown , αλλά το κύμα οργής μεγαλώνει μετά την διαπίστωση ότι ένας άντρας με κορωνοϊό είχε πει ψέματα σχετικά με τη σχέση του με ένα εστιατόριο, λέει η αστυνομία.

Το αυστηρό μέτρο του lockdown ξεκίνησε την Τετάρτη καθώς οι αρχές εντόπισαν 36 κρούσματα, μεταξύ των οποίων και τα πρώτα σε ντόπιους στην περιοχή από τον Απρίλιο. Το αυστηρό μέτρο θα είχε αποφευχθεί εάν ένας άντρας είχε πει στους αξιωματούχους υγείας την αλήθεια, ότι δηλαδή είχε εργαστεί αρκετές βάρδιες σε μια πιτσαρία, ανέφεραν οι αρχές. Ο ασθενής αντιθέτως είχε δηλώσει πως ήταν πελάτης του καταστήματος και πως είχε πάει εκεί μόλις μια φορά.

«Το να πως πως είμαι οργισμένος θα είναι λίγο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στίβεν Μάρσαλ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. Η Αυστραλία βασίστηκε σε lockdown, εκτεταμένα τεστ και επιθετική ιχνηλάτηση επαφών για να μηδενίσει σχεδόν τα καθημερινά νέα κρούσματα. Tα νέα για τον εργαζόμενο που είπε ψέματα οδήγησαν σε πολλά δημοσιεύματα, με τον Τύπο να κάνει λόγο για ανεύθυνη και καταστροφική συμπεριφορά που οδήγησε σε τεράστιο οικονομικό πλήγμα κατά της κοινότητας.

«Και όλα αυτά επειδή αυτός ο τύπος είπε ψέματα για το γεγονός ότι δούλευε κρυφά σε πιτσαρία - ενώ εργαζόταν επίσης σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας - ισχυριζόμενος ότι ήταν απλώς πελάτης και δημιούργησε έναν αβάσιμο αλλά κατανοητό φόβο ότι μπορεί να έχει προσβληθεί από ένα κουτί πίτσας», γράφει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα The Australian.

«Είμαστε οργισμένοι με τις ενέργειες αυτού του ατόμου και θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις συνέπειες που θα υπάρξουν», πρόσθεσε ο Μάρσαλ. Ωστόσο αυτό δεν θα περιλαμβάνει εμπλοκή της αστυνομίας επειδή «δεν υπήρχε ποινή που να σχετίζεται με το ψέμα», δήλωσε ο Επίτροπος της Αστυνομίας της Νότιας Αυστραλίας Γκραντ Στίβενς.

«Το γεγονός πως ο άντρας αυτός δεν ήταν ειλικρινής με την ιχνηλάτηση των επαφών σημαίνει ότι οι στενοί του συνεργάτες - με τους οποίους κατανοούμε ότι είχε στενή επαφή - δεν έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται επί του παρόντος στην κοινότητα», δήλωσε ο Στίβενς.

Οι αρχές δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε άρση μέτρων το Σάββατο - τρεις ημέρες νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί - μετά την καταγραφή μόνο τριών νέων κρουσμάτων την Παρασκευή. Η αστυνομία δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία του άντρα, αλλά είπε ότι εργάστηκε στο Woodville Pizza Bar στην Αδελαΐδα. Η Υπεύθυνη Υγείας της πολιτείας, Νικολά Σπούριες δεν μπόρεσε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το γιατί ο εργαζόμενος μπορεί να είπε ψέματα στην επικοινωνία με την ομάδα ιχνηλάτησης, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό να τον κατηγορήσει για την απόφαση των αρχών να προχωρήσουν σε lockdwn εξαιτίας του ψέματός του.

Ο Μάρσαλ είπε ότι δεν θα αφήσει την «επαίσχυντη συμπεριφορά» ενός ατόμου να κρατήσει ολόκληρο το κράτος σε περιορισμό περισσότερο από όσο χρειάζεται. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν το κατάστημα μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ασφάλεια λόγω της δημόσιας οργής, ο Στίβενς είπε: «Υπάρχουν πολλά που εξετάζουμε σε αυτό το σημείο». Τοπικά μίντια μεταδίδουν πως ήδη στο κατάστημα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις καθώς οι αρχές φοβούνται αντίποινα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα επανεξετάσει τους νόμους περί δημόσιας υγείας, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την απαγγελία κατηγοριών του άνδρα. «Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε ανθρώπους που θέτουν τον πληθυσμό της Νότιας Αυστραλίας σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση λόγω των ψεμάτων τους», είπε. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δεν φαίνεται να γνώριζαν ότι ο υπάλληλός τους είπε ψέματα στις αρχές.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει περίπου 900 θανάτους και 28.000 μολύνσεις συνολικά.

Με πληροφορίες από BBC/ Sydney Morning Herald

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM