Απεργία την Πρωτομαγιά

Τουρκία: 40 φορές ισόβια και 1.369 χρόνια επιπλέον κάθειρξη για την επίθεση στο νυχτερινό κλαμπ Reina

Τουρκία: 40 φορές ισόβια και 1.369 χρόνια επιπλέον κάθειρξη για την επίθεση στο νυχτερινό κλαμπ Reina Facebook Twitter
Τουρκία: 40 φορές ισόβια και 1.369 χρόνια επιπλέον κάθειρξη για την επίθεση στο κλαμπ Reina (EPA)
0

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης, σε περισσότερες από 40 φορές ισόβια και 1.369 χρόνια επιπλέον κάθειρξη. Σκότωσε 39 άτομα και τραυμάτισε ακόμα 79.

Ο Abdulkadir Masharipov, πολίτης του Ουζμπεκιστάν, καταδικάστηκε τη Δευτέρα για «σκόπιμη δολοφονία» και «παραβίαση του συντάγματος», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας ενώ δεν δικαιούται αίτηση απαλλαγής.

Επίσης, έλαβε ποινή επιπλέον 1.368 χρόνων με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας 79 ατόμων, οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση και για μεταφορά όπλου χωρίς άδεια.


Ένας άλλος άντρας, ο Ilyas Mamasaripov, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης άνω των 1.400 ετών για συνέργεια στο σχεδιασμό της επίθεσης.

Σαράντα οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επειδή ήταν μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ και 11 άλλοι αθωώθηκαν.

Η επίθεση

Η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Reina έγινε μόλις λίγα λεπτά μέχρι την Πρωτοχρονιά το 2017. Την ευθύνη ανέλαβε  ομάδα του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Περίπου 01:30 τοπική ώρα ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στο κατάμεστο νυχτερινό κέντρο Reina στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Ο Masharipov είχε φτάσει στο κλαμπ με ταξί, πριν σπεύσει στην είσοδο με ένα αυτόματο όπλο και ξεκινήσει να πυροβολεί αδιακρίτως. Πέταξε δε, και χειροβομβίδες για να μπορέσει να φύγει. Πυροβόλησε ακόμα και τραυματίες που βρίσκονταν στο έδαφος.

Πολίτες του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Τυνησίας, του Λιβάνου, της Ινδίας, του Βελγίου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας ήταν μεταξύ των θυμάτων ενώ δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο Ουζμπέκος, 34 ετών τότε, τέθηκε υπό κράτηση στις 17 Ιανουαρίου 2017. Συνελήφθη στην κατοικημένη γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, Esenyurt, μετά από 17 ημέρες ανθρωποκυνηγητού.

Η αστυνομία στην Τουρκία πραγματοποίησε πολλές επιδρομές κατά του ΙΚ κατά τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούλιο, 27 άτομα, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζαν επίθεση στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθησαν στην πόλη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση είπε ότι κρατείται ο ανώτερος διοικητής ΙΚ στη χώρα.

Τουρκία: 40 φορές ισόβια και 1.369 χρόνια επιπλέον κάθειρξη για την επίθεση στο νυχτερινό κλαμπ Reina Facebook Twitter
Ο Abdulkadir Masharipov, πολίτης του Ουζμπεκιστάν, κατά τη σύλληψή του το 2017 (AFP)

Με πληροφορίες του Anadolu/BBC 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ