Μουμπάι: Γυναικείες φιγούρες στα φανάρια των διαβάσεων για πεζούς

Μουμπάι: Γυναικείες φιγούρες στα φανάρια των διαβάσεων για πεζούς Facebook Twitter
0

Το Μουμπάι έγινε η πρώτη πόλη της Ινδίας που τοποθέτησε γυναικείες φιγούρες στους φωτεινούς σηματοδότες για τους πεζούς. 

Σε περισσότερες από 100 διαβάσεις, η κλασική φιγούρα του πεζού στα φανάρια έχει αντικατασταθεί από γυναικείες φιγούρες, σε μία συμβολική κίνηση για την ισότητα, η οποία έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από ακτιβιστές και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. 

«Τα σήματα αντανακλούν τον χαρακτήρα της πόλης [...] για την ισότητα των φύλων. Είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Kiran Dighavkar, βοηθός επίτροπος στον δήμο. Ακτιβιστές σχολιάζουν πως η αλλαγή μπορεί να φαντάζει μικρή αλλά είναι σημαντική, καθώς σε πολλές πόλεις της Ινδίας οι γυναίκες είναι η μειονότητα στους δρόμους, εξαιτίας του φόβου για την ακεραιότητά τους. 

«Αν μία γενιά κοριτσιών μεγαλώσει βλέποντας γυναικείες φιγούρες στους φωτεινούς σηματοδότες, αυτό θα στείλει ένα μικρό αλλά δυνατό μήνυμα πως οι γυναίκες κινούνται» στους δημόσιους χώρους, λέει η κοινωνική επιστήμονας Shilpa Phadke. 

Η παρουσία ενός τέτοιου συμβολισμού μπορεί να αναιρέσει την προκατάληψη πως το υποθετικό άτομο στον δρόμο είναι άνδρας. Είναι συμβολικά πολύτιμο σε βάθος χρόνου, προσθέτει η Phadke, που έχει συγγράψει το βιβλίο «Γιατί χασομεράς; Γυναίκες και κίνδυνοι στους δρόμους του Μουμπάι». 

Σε μια χώρα που μαστίζεται από καθημερινά φαινόμενα βίας και κακοποίησης των γυναικών, η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας θεωρείται από τις πιο ασφαλείς, και στα δρομολόγια των ΜΜΜ υπάρχουν βαγόνια αποκλειστικά για γυναίκες. Στα λεωφορεία, ορισμένες θέσεις επίσης προορίζονται μόνο για τις γυναίκες. 

Το 2018, έρευνα του Thomson Reuters Foundation είχε κατατάξει την Ινδία ως την πιο επικίνδυνη χώρα για το γυναικείο φύλο. Πέρυσι, το Δελχί είχε αποφασίσει την δωρεάν μετακίνηση των γυναικών με τα ΜΜΜ για να τονώσει την κινητικότητα τους και αρκετές πολιτείες της χώρας προσφέρουν δωρεάν ποδήλατα στα κορίτσια, για να εξασφαλίσουν πως δεν θα παρατήσουν το σχολείο, εξαιτίας της ανασφάλειας και των κινδύνων κατά την μετακίνησή τους με άλλα μέσα μεταφοράς. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM