Η ιστορία πίσω από την viral εικόνα ενός μαύρου να «σώζει» ακροδεξιό σε διαδήλωση του Λονδίνου

Η ιστορία πίσω από την viral εικόνα ενός μαύρου να «σώζει» ακροδεξιό σε διαδήλωση του Λονδίνου Facebook Twitter
0

Τον γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ημέρες η φωτογραφία ενός μαύρου άντρα να κουβαλά στους ώμους του έναν λευκό ακροδεξιό για να τον «σώσει» από το οργισμένο πλήθος στη μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Στις διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν σε όλη τη Βρετανία, εμφανίστηκαν επίσης ακροδεξιοί που κατέβηκαν στους δρόμους για να προστατεύσουν, όπως είπαν, μνημεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω διασυνδέσεων με το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας.

Η ανιδιοτελής πράξη του Patrick Hutchinson έχει γίνει θέμα σε μερικά από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες είναι οι χρήστες που κοινοποιούν την εικόνα του στα social media, χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα». Ωστόσο όπως ο ίδιος, έδρασε καθαρά από ένστικτο επειδή «όλοι είμαστε μία ανθρώπινη φυλή».

«Γύρω του επικρατούσε το απόλυτο χάος. Δεν μπορούσες καν να δεις πού ήταν. Αν δεν το σταματούσες, τότε θα συμμετείχες σε όλο αυτό απλώς παρακολουθώντας του να συμβαίνει. Αν οι τρεις άλλοι αστυνομικοί στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είχαν σταματήσει εκείνον που τον σκότωσε, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Οπότε δεν έπρεπε να γίνεις μέρος όλου αυτού. Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά, ήταν απλώς ένστικτο, δεν είδα χρώμα, είδα απλώς έναν άνθρωπο στο έδαφος σχεδόν λίγο πριν πεθάνει», ανέφερε. 

Η ιστορία πίσω από την viral εικόνα ενός μαύρου να «σώζει» ακροδεξιό σε διαδήλωση του Λονδίνου Facebook Twitter

Ο Hutchinson είπε πως αυτή ήταν η πρώτη διαδήλωση Black Lives Matter στην οποία συμμετείχε, και ο λόγος που βοήθησε τον λευκό κατά πάσα πιθανότητα ακροδεξιό άντρα ήταν επειδή δεν ήθελε να χαθεί ο βασικός σκοπός των κινητοποιήσεων σε μια στιγμή βίας. 

«Βασικά εστίασα στην αποφυγή μιας καταστροφής. Ξαφνικά όλο το αφήγημα θα άλλαζε σε "Black Lives Matters, νεαροί σκοτώνουν διαδηλωτές". Αυτό ήταν το μήνυμα που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε», ανέφερε στο CNN. 


Όπως εξηγεί, είδε για πρώτη φορά τον άντρα ξαπλωμένο σε κάτι σκαλιά, σε εμβρυακή στάση, περικυκλωμένο από διαδηλωτές. Εκείνη τη στιγμή, λέει, δεν πέρασε από το μυαλό του πως μπορεί να πρόκειται για «αντιδιαδηλωτή», απλώς προσπάθησε να τον πάρει από εκεί με ασφάλεια.

Όταν ο Hutchinson τον είδε, με τέσσερις φίλους του σχημάτισαν μια ζώνη ασφαλείας γύρω του, ενώ εκείνος τον σήκωσε στους ώμους και τον πήγε κατευθείαν στους αστυνομικούς. Όση ώρα περπατούσε, ένιωθε τον κόσμο που εξακολουθούσε να προσπαθεί να τον χτυπήσει.  

 «Τον κουβαλάω, οι φίλοι μου με προστατεύουν και αυτός είναι πάνω στους ώμους μου. Συνέχιζαν να τον γιουχάρουν, καταλάβαινα κόσμο που προσπαθούσε να τον χτυπήσει. Κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να τον προστατεύσουν, στο μεταξύ έφτασα στους αστυνομικούς και του λέω, εδώ είσαι. Ένας μου είπε ευχαριστώ, πως έκανα μια καλή πράξη», εξηγεί ο Hutchinson. 


Σχετικά με το γεγονός πως «έσωσε» έναν κατά τα φαινόμενα ακροδεξιό, ο Hutchinson δηλώνει πως «δεν είμαι σαν αυτούς, δεν είμαστε ίδιοι, είμαστε διαφορετικοί». «[Οι ακροδεξιοί] πρέπει να ψαχτούν λίγο με τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν τον προορισμό τους στη ζωή. Αυτό θα κάνουν μέχρι να πεθάνουν; Θα μεθούν, θα προκαλούν χάος και θα γυρεύουν καβγάδες με όλους;», σημείωσε.

«Εγώ θέλω να δω ισότητα για όλους. Είμαι πατέρας, παππούς και θα ήθελα να δω τα μικρά παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τις ανιψιές, τους ανιψιούς μου, να έχουν έναν καλύτερο κόσμο για να ζήσουν. Ο κόσμος που ζω είναι καλύτερος από εκείνων των παππούδων και των γονιών μου, ευελπιστώντας πως θα συνεχίσουμε μέχρι να έχουμε απόλυτη ισότητα για όλους», κατέληξε.

 

Με πληροφορίες από CNN, ITV

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ