Ακροδεξιός σκότωσε τη θετή αδερφή του και μετά άνοιξε πυρ σε τέμενος - Αμετανόητος παρά την καταδίκη

Ακροδεξιός σκότωσε τη θετή αδερφή του και μετά άνοιξε πυρ σε τέμενος - Αμετανόητος παρά την καταδίκη Facebook Twitter
0

Δικαστήριο στη Νορβηγία καταδίκασε έναν 22χρονο σε κάθειρξη 21 ετών -με ελάχιστο όριο τα 14 χρόνια- για την δολοφονία της έφηβης θετής αδερφής του και ένοπλη επίθεση σε ένα τέμενος. 

Ο Philip Manshaus άνοιξε πυρ σε ένα τέμενος στο Μπέρουμ, νότια του Όσλο, πέρυσι τον Αύγουστο. Παρόλο που έπεσαν αρκετοί πυροβολισμοί κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Ο 22χρονος αφοπλίστηκε πριν φτάσει στη αστυνομία. Η επίθεση θεωρήθηκε τρομοκρατική ενέργεια με ακροδεξιά, ρατσιστικά κίνητρα. 

Οι νορβηγικές αρχές βρήκαν αποδείξεις πως ο Manshaus εμπνεύστηκε την επίθεση από τον Μπρέντον Τάραντ, δράστη των ένοπλων επιθέσεων στα δυο τεμένη του Κράισττσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, τον Μάρτιο του 2019. Ο Αυστραλός τρομοκράτης δήλωσε ένοχος και για τις τις 51 κατηγορίες ανθρωποκτονίας.

Ακροδεξιός σκότωσε τη θετή αδερφή του και μετά άνοιξε πυρ σε τέμενος - Αμετανόητος παρά την καταδίκη Facebook Twitter
Ο 65χρονος Mohammad Rafiq κατάφερε να αφοπλίσει εγκαίρως τον Manshaus.

Η ελάχιστη ποινή κάθειρξης 14 ετών στον Manshaus είναι μεγαλύτερη από την δεκαετή καταδίκη στην υπόθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, του ακροδεξιού εξτρεμιστή που σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία το 2011. 

Ο 22χρονος ήταν βαριά οπλισμένος όταν όρμηξε μέσα στο τέμενος τον περασμένο Αύγουστο, αλλά αφοπλίστηκε εγκαίρως από έναν 65χρονο συνταξιούχο αξιωματικό της αεροπορίας, με καταγωγή από το Πακιστάν, ο οποίος τον έριξε κάτω και κατάφερε να του πάρει το όπλο.

Ακροδεξιός σκότωσε τη θετή αδερφή του και μετά άνοιξε πυρ σε τέμενος - Αμετανόητος παρά την καταδίκη Facebook Twitter
Σε μια από τις δίκες, δεν δίστασε να χαιρετίσει ναζιστικά.

Λίγο μετά την επίθεση, η αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα της 17χρονης θετής αδερφής του Manshaus, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, που είχε γεννηθεί στην Κίνα, σε ένα σπίτι στο Μπέρουμ. 

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ο Manshaus είχε επισκεφτεί διάφορες ιστοσελίδες με νεοναζιστικό περιεχόμενο, μεταξύ άλλων κάποιες σελίδες που παρακινούσαν σε «φυλετικό» εμφύλιο πόλεμο. Η εισαγγελέας ανέφερε πως ο 22χρονος μπήκε στο τέμενος «με σκοπό να σκοτώσει όσο περισσότερους Μουσουλμάνους μπορούσε».

Ακροδεξιός σκότωσε τη θετή αδερφή του και μετά άνοιξε πυρ σε τέμενος - Αμετανόητος παρά την καταδίκη Facebook Twitter

Στο δικαστήριο, ο Manshaus εμφανίστηκε αμετανόητος και επανέλαβε τον θαυμασμό του για τον δολοφόνο του Κράισττσερτς, που μετέδωσε ζωντανά την επίθεση και τους πυροβολισμούς στα τεμένη. Ο 22χρονος είχε φορέσει επίσης κράνος με κάμερα και κατέγραψε τους πυροβολισμούς, αλλά δεν κατάφερε να μεταδώσει online την επίθεση.

Ο Manshaus επικαλέστηκε επίσης τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μπρέιβικ ως «είδωλά» του, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για μια -όπως την αποκάλεσε- «γενοκτονία των Ευρωπαίων», ενώ χαρακτήρισε ως «μύθο» το Ολοκαύτωμα. Μάλιστα, στην ακροαματική διαδικασία στις 7 Μαΐου δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την χειρονομία «OK», που συνηθίζουν ακροδεξιοί εξτρεμιστές.

Όταν εμφανίστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στο δικαστήριο, είχε μαυρισμένα μάτια και μώλωπες στο πρόσωπο και τον λαιμό του, από την απόπειρα αφοπλισμού του μέσα στο τέμενος. Σύμφωνα με το νορβηγικό NRK, για την επίθεση χρησιμοποίησε την καραμπίνα του πατέρα του και ένα περίστροφο. 

Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα των συνηγόρων υπεράσπισης πως ήταν πνευματικά ακατάλληλος για να παραστεί σε δίκη. 

Εκτός από την ποινή κάθειρξης, ο Manshaus κλήθηκε επίσης να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων και ποινικά έξοδα 100.000 νορβηγικών κορονών (16,800 λίρες).

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM