ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό ως «όπλο» για επιθέσεις σε αστυνομικούς και πολίτες

ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό ως «όπλο» για επιθέσεις σε αστυνομικούς και πολίτες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Στις ΗΠΑ, άνθρωποι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την απειλή του κορωνοϊού ως «όπλο» σε επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας, υπαλλήλων αλλά και πελατών καταστημάτων.

Απειλές για διασπορά του κορωνοϊού έχουν διαπιστωθεί σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, εγείροντας ερωτήματα για το αν πρέπει να ποινικοποιηθεί η χρήση του ιού ως «όπλο», κάτι ανάλογο που είχαν κάνει πάνω από τις μισές πολιτείες για την έκθεση στον HIV, όταν είχε ξεσπάσει αυτή η κρίση τη δεκαετία του '80.

Στο Μίσιγκαν, ένας άνδρας σκούπισε τη μύτη και το πρόσωπό του στην μπλούζα υπαλλήλου καταστήματος ο οποίος προσπαθούσε να εξασφαλίσει ότι τηρείται το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Σε βάρος του 68χρονου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επίθεση σε βαθμό πλημμελήματος και βιαιοπραγία και, αν καταδικαστεί, είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πρόστιμο 500 δολαρίων.

Στη Φλόριντα, ένας άνδρας έβηξε και έφτυσε αστυνομικούς και απείλησε να διασπείρει τον ιό, όταν η αστυνομία ανταποκρίθηκε σε κλήση για ενδοοικογενειακή βία. Ο συγκεκριμένος είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση έως πέντε ετών, με την κατηγορία της διάπραξης απάτης σχετικά με βιολογικό όπλο, καθώς το τεστ του για κορωνοϊό ήταν αρνητικό.

Από την άλλη, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας άνδρας υποστήριξε σε ανάρτηση στο Facebook ότι πλήρωσε κάποιον για να διασπείρει τον ιό σε καταστήματα τροφίμων. Όταν αποδείχθηκε ψευδής η απειλή του, συνελήφθη και κατηγορήθηκε και ο ίδιος για απάτη σχετικά με βιολογικό όπλο. Εκείνος υποστήριξε ότι προσπαθούσε να αποτρέψει τον κόσμο να πηγαίνει σε καταστήματα, προκειμένου να εμποδίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Το Νιου Τζέρσι είναι από τις πρώτες πολιτείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεωρείται έγκλημα μια «αξιόπιστη απειλή για μόλυνση άλλου ατόμου με Covid-19 ή άλλη παρόμοια μολυσματική ασθένεια που έχει προκαλέσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Τέτοιοι νόμοι πρέπει να συνταχθούν με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην τιμωρούν τους φτωχούς και τις μειονότητες, αναφέρουν εκπρόσωποι των οροθετικών, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση του HIV.

Αυτή την εβδομάδα, στο Νιου Τζέρσι τέθηκε προς συζήτηση νομοσχέδιο που πρότεινε η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Κριστίν Κοράντο, για να τιμωρείται με έως 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 150.000 δολαρίων όποιος καταδικαστεί για απειλή διασποράς του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ