Απεργία την Πρωτομαγιά

Ανοιχτές οι εκκλησίες στη Βουλγαρία για το Πάσχα - «Ο κόσμος έχει πεσμένο ηθικό», λέει ο Μπορίσοφ

Ανοιχτές οι εκκλησίες στη Βουλγαρία για το Πάσχα - «Ο κόσμος έχει πεσμένο ηθικό», λέει ο Μπορίσοφ Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως οι εκκλησίες της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτές για το Πάσχα παρά την πανδημία του κορωνοϊού, επειδή «πολλοί άνθρωποι είναι με πεσμένο  ηθικό».

Ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να προσευχηθούν από εκεί, καθώς οι λειτουργίες στους μεγάλους ναού θα μεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση. 

«Μια δύσκολη απόφαση αλλά είμαι έτοιμος να υποστώ τις αποδοκιμασίες. Οι επίσκοποι μού είπαν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πεσμένο ηθικό, απελπισμένοι. Οπότε δεν μπορώ να δώσω μια τέτοια εντολή (να κλείσουν οι εκκλησίες)», είπε σε συνέντευξη Τύπου. 

Στις λειτουργίες αυτές, ιδίως την Κυριακή του Πάσχα, συρρέουν χιλιάδες πιστοί στις εκκλησίες όλης της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ πρόσθεσε πως θα υπάρχει ισχυρή παρουσία αστυνομικών γύρω από τις εκκλησίες για να διαφυλάσσεται η τάξη και να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των πιστών.

Η Βουλγαρία ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, από τις 13 Μαρτίου, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων τις συναθροίσεις άνω των δύο ενηλίκων. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 661 κρούσματα και 28 θάνατοι, με τις αρχές να εκτιμούν ότι η πανδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου.

Οι ιερείς δεν θα μοιράσουν βάγια την Κυριακή, όπως συνηθίζεται, είπε ο Επίσκοπος Γαβριήλ του Λόβετς, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μικρό συμβιβασμό», εξηγώντας πως οι λειτουργίες θα γίνονται εκτός των ναών, ενώ κάλεσε ταυτόχρονα τους πιστούς να φορούν μάσκες.

Στα social media πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκριναν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας που διατηρεί πρακτικές όπως το φίλημα των εικόνων και την Θεία Κοινωνία από το ίδιο κουταλάκι για όλους.

Ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, επικεφαλής ενός εθνικιστικού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει αυτήν την πρακτική. «Ας μην προσποιούμαστε ότι η εκκλησία είναι άγια. Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό», είπε.

Ωστόσο άλλοι πολιτικοί συνεχίζουν να συμμετέχουν στη Θεία Κοινωνία, δηλώνοντας ότι δεν φοβούνται. «Μην φοβάστε! Όπου είναι η χάρη του Κυρίου, όλα τα μικρόβια καίγονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μόλυνσης μέσω της Θείας Κοινωνίας», είπε ο επίσκοπος Γαβριήλ.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ