Ο Τραμπ δημοσιοποίησε απόρρητη φωτογραφία σε ειρωνικό tweet για το Ιράν

Ο Τραμπ δημοσιοποίησε απόρρητη φωτογραφία σε ειρωνικό tweet για το Ιράν Facebook Twitter
4

Μια μυστηριώδης έκρηξη σε ένα ιρανικό διαστημικό κέντρο την Πέμπτη δημιούργησε εικασίες ότι η αμερικανική δολιοφθορά και όχι κάποιο ατύχημα, προκάλεσε την τρίτη διαδοχική αποτυχία των προσπαθειών της Τεχεράνης να δείξει ότι θα μπορούσε να θέσει τους δορυφόρους σε τροχιά.

Καθώς οι εικόνες από τους εμπορικούς δορυφόρους άρχισαν να κυκλοφορούν και έδειχναν καπνό σε σημείο εκτόξευσης πυραύλου, ο Πρόεδρος Tραμπ αρνήθηκε την Παρασκευή ότι εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ένα αναπάντεχο μήνυμα επειδή η ιρανική κυβέρνηση δεν είχε αναγνωρίσει ούτε το ατύχημα, ούτε είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το tweet τελείωσε με μια προφανή ειρωνεία: «Εύχομαι στο Ιράν καλή τύχη και να βρει τι συνέβη».


Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος περιέλαβε επίσης στο tweet μια εικόνα υψηλής ανάλυσης της καταστροφής, θέτοντας αμέσως ερωτήματα σχετικά με το αν είχε αποκαλύψει μια απόρρητη φωτογραφία από την ενημέρωση των υπηρεσιών που είχε, προκειμένου να τρολάρει τους Ιρανούς. Ο πρόεδρος στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε μια φωτογραφία και την κυκλοφόρησα, και έχω το απόλυτο δικαίωμα να το κάνω».

Η εφημερίδα New York Times σημειώνει πως η κίνηση του Τραμπ εμπεριέχει τον κίνδυνο να προειδοποιήσει τους αντιπάλους για τις αμερικανικές ικανότητες να κατασκοπεύουν πάνω από ξένο έδαφος. Επίσης δεν είναι σαφές ποια ήταν η πρόθεσή του.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα παρακολούθησης και ασφάλειας δήλωσαν ότι ο Τραμπ μπορεί να έχει εκθέσει ένα προηγουμένως άγνωστο επίπεδο ανάλυσης που έχουν επιτύχει οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι. Το CNBC ανέφερε ότι ένας αξιωματικός της άμυνας επιβεβαίωσε ότι η φωτογραφία συμπεριλήφθηκε στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου της Παρασκευής. Tα δημοσιεύματα σημειώνουν επίσης πως ο Τραμπ ακολουθεί διαφορετική πολιτική σε τέτοια θέματα σε σχέση με προκατόχους της προεδρίας των ΗΠΑ που υπήρξαν απόλυτα διακριτικοί με ζητήματα πληροφοριών και παρακολούθησης.

Πάντως το Ιράν απάντησε σήμερα στον Τραμπ και υποστηρίζει πως ο δορυφόρος του είναι άθικτος.

Το Ιράν έδειξε ένα δορυφόρο που δεν εμφανίζει κάποια βλάβη λίγο αφότου υπήρξε μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει το Ιράν κατά των εκτοξεύσεων πυραύλων, υπό τον φόβο ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ικανότητας βαλλιστικών πυραύλων που απαιτείται για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών. Η Τεχεράνη αμφισβητεί ότι η δραστηριότητά της αποτελεί κάλυψη για τέτοια ανάπτυξη.

Οι δημοσιογράφοι είδαν από κοντά το δορυφόρο Nahid 1 σε ένα κρατικό εργαστήριο το Σάββατο, ανέφεραν ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, όπως μεταδίδει το Reuters. Ερωτηθείς για την έκρηξη που οδήγησε στην αποτυχημένη εκτόξευση, ο υπουργός επικοινωνιών Mohammad Javad Azari-Jahromi δήλωσε ότι το υπουργείο άμυνας θα ανακοινώσει επισήμως τι έγινε. Νωρίτερα, μέσω Twitter, ο Jahromi απάντησε και αυτός ειρωνικά στον Τραμπ με μια φωτογραφία που τον δείχνει δίπλα από το δορυφόρο και έγραψε «Καλημέρα Ντόναλντ Τραμπ».

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια