Ο Τραμπ δημοσιοποίησε απόρρητη φωτογραφία σε ειρωνικό tweet για το Ιράν

Ο Τραμπ δημοσιοποίησε απόρρητη φωτογραφία σε ειρωνικό tweet για το Ιράν Facebook Twitter
4

Μια μυστηριώδης έκρηξη σε ένα ιρανικό διαστημικό κέντρο την Πέμπτη δημιούργησε εικασίες ότι η αμερικανική δολιοφθορά και όχι κάποιο ατύχημα, προκάλεσε την τρίτη διαδοχική αποτυχία των προσπαθειών της Τεχεράνης να δείξει ότι θα μπορούσε να θέσει τους δορυφόρους σε τροχιά.

Καθώς οι εικόνες από τους εμπορικούς δορυφόρους άρχισαν να κυκλοφορούν και έδειχναν καπνό σε σημείο εκτόξευσης πυραύλου, ο Πρόεδρος Tραμπ αρνήθηκε την Παρασκευή ότι εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ένα αναπάντεχο μήνυμα επειδή η ιρανική κυβέρνηση δεν είχε αναγνωρίσει ούτε το ατύχημα, ούτε είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το tweet τελείωσε με μια προφανή ειρωνεία: «Εύχομαι στο Ιράν καλή τύχη και να βρει τι συνέβη».


Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος περιέλαβε επίσης στο tweet μια εικόνα υψηλής ανάλυσης της καταστροφής, θέτοντας αμέσως ερωτήματα σχετικά με το αν είχε αποκαλύψει μια απόρρητη φωτογραφία από την ενημέρωση των υπηρεσιών που είχε, προκειμένου να τρολάρει τους Ιρανούς. Ο πρόεδρος στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε μια φωτογραφία και την κυκλοφόρησα, και έχω το απόλυτο δικαίωμα να το κάνω».

Η εφημερίδα New York Times σημειώνει πως η κίνηση του Τραμπ εμπεριέχει τον κίνδυνο να προειδοποιήσει τους αντιπάλους για τις αμερικανικές ικανότητες να κατασκοπεύουν πάνω από ξένο έδαφος. Επίσης δεν είναι σαφές ποια ήταν η πρόθεσή του.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα παρακολούθησης και ασφάλειας δήλωσαν ότι ο Τραμπ μπορεί να έχει εκθέσει ένα προηγουμένως άγνωστο επίπεδο ανάλυσης που έχουν επιτύχει οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι. Το CNBC ανέφερε ότι ένας αξιωματικός της άμυνας επιβεβαίωσε ότι η φωτογραφία συμπεριλήφθηκε στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου της Παρασκευής. Tα δημοσιεύματα σημειώνουν επίσης πως ο Τραμπ ακολουθεί διαφορετική πολιτική σε τέτοια θέματα σε σχέση με προκατόχους της προεδρίας των ΗΠΑ που υπήρξαν απόλυτα διακριτικοί με ζητήματα πληροφοριών και παρακολούθησης.

Πάντως το Ιράν απάντησε σήμερα στον Τραμπ και υποστηρίζει πως ο δορυφόρος του είναι άθικτος.

Το Ιράν έδειξε ένα δορυφόρο που δεν εμφανίζει κάποια βλάβη λίγο αφότου υπήρξε μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει το Ιράν κατά των εκτοξεύσεων πυραύλων, υπό τον φόβο ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ικανότητας βαλλιστικών πυραύλων που απαιτείται για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών. Η Τεχεράνη αμφισβητεί ότι η δραστηριότητά της αποτελεί κάλυψη για τέτοια ανάπτυξη.

Οι δημοσιογράφοι είδαν από κοντά το δορυφόρο Nahid 1 σε ένα κρατικό εργαστήριο το Σάββατο, ανέφεραν ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, όπως μεταδίδει το Reuters. Ερωτηθείς για την έκρηξη που οδήγησε στην αποτυχημένη εκτόξευση, ο υπουργός επικοινωνιών Mohammad Javad Azari-Jahromi δήλωσε ότι το υπουργείο άμυνας θα ανακοινώσει επισήμως τι έγινε. Νωρίτερα, μέσω Twitter, ο Jahromi απάντησε και αυτός ειρωνικά στον Τραμπ με μια φωτογραφία που τον δείχνει δίπλα από το δορυφόρο και έγραψε «Καλημέρα Ντόναλντ Τραμπ».

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια