Κρίση οπιοειδών: O πρώτος καταδικασμένος φαρμακοβιομήχανος κηρύσσει πτώχευση

Κρίση οπιοειδών: O πρώτος καταδικασμένος φαρμακοβιομήχανος κηρύσσει πτώχευση Facebook Twitter
0

Ένας κορυφαίος κατασκευαστής φαρμάκων, του οποίου ο ιδρυτής και ανώτατα στελέχη έχουν καταδικαστεί πως δωροδοκούσαν γιατρούς για να συνταγογραφούν ένα πολύ εθιστικό παυσίπονο, έγινε ο πρώτος κατασκευαστής οπιοειδών που κηρύσσει πτώχευση μετά το τεράστιο πρόστιμο που του επεβλήθη.

Τη Δευτέρα, η Insys Therapeutics κατέθεσε αίτηση για πτώχευση ενώ παράλληλα εκποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία αφού έφθασε σε συμφωνία διακανονισμού ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ιδρυτής της Insys, Τζον Καπούρ και τέσσερα πρώην στελέχη αντιμετωπίζουν τεράστιες ποινές φυλάκισης μετά την καταδίκη τους τον περασμένο μήνα ότι δωροδόκησαν γιατρούς για να συνταγογραφήσουν το σπρέι οπιοειδών της εταιρείας, Subsys, σε ασθενείς που δεν το χρειάζονταν. Το Subsys αποτελείται από φεντανύλη, ένα οπιοειδές πολύ ισχυρότερο από τη μορφίνη και έχει εγκριθεί για ασθενείς με καρκίνο. Αλλά η εταιρεία στόχευσε τις πωλήσεις στην πολύ μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα αγορά ανθρώπων με χρόνιους πόνους.

Ο Καπούρ επέβλεψε μια στρατηγική μάρκετινγκ στην οποία οι πληρωμές σε γιατρούς, φαινομενικά για ομιλίες σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ήταν στην πραγματικότητα δωροδοκίες για να συνταγογραφήσουν το φάρμακο. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι τα σεμινάρια ήταν μόνο κοινωνικές συγκεντρώσεις σε εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ. Σε μια περίπτωση, η εταιρεία κατέβαλε σχεδόν 260.000 δολάρια σε δύο γιατρούς της Νέας Υόρκης που έγραψαν συνταγές Subsys αξίας άνω των 6 εκατομμυρίων δολαρίων το 2014. Οι πωλήσεις του Subsys αυξήθηκαν στα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως αποτέλεσμα του επιθετικού μάρκετινγκ της εταιρείας.

Ο Αμερικανός εισαγγελέας στη Βοστώνη, ο οποίος άσκησε δίωξη στην Insys κατηγόρησε την εταιρεία για «παράνομη συμπεριφορά που έδωσε προτεραιότητα στα κέρδη της σε βάρος της υγείας χιλιάδων ασθενών» και για την «τροφοδότηση της επιδημίας οπιοειδών».

Πριν από τη συμφωνία με το τμήμα δικαιοσύνης, η Insys αντιμετώπιζε εκατοντάδες αγωγές παράλληλα με άλλες εταιρείες που κατηγορούνται ότι τροφοδότησαν μια επιδημία η οποία έχει κοστίσει περισσότερες από 400.000 ζωές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση έχει και η εταιρεία Purdue Pharma, κατασκευάστρια του ισχυρού οπιοειδούς OxyContin, το οποίο ξεκίνησε την κρίση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ