Οι αναγκαίες γλώσσες για όσους αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό

Οι αναγκαίες γλώσσες για όσους αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό Facebook Twitter
0

Υψηλά στην ιεράρχηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις προβλέψεις του έως το 2050 υπάρχει μία μελέτη για τη σχέση ανάμεσα στις ομιλούμενες γλώσσες και τις ανταγωνιστικές οικονομίες, που ουσιαστικά «ξεχωρίζει» τις γλώσσες που πρέπει να γνωρίζει όποιος αναζητά δουλειά σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το Power Language Index Ranking 2059, οι πέντε γλώσσες που κάποιος οφείλει να γνωρίζει αμέσως μετά τα Αγγλικά είναι τα Κινεζικά, τα Ισπανικά, τα Γαλλικά, τα Αραβικά, τα Ρωσικά και τα Γερμανικά.

Με βάση τις τάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία, μπορεί κάποιος να εντοπίσει ποιες πρόκειται να είναι οι απαιτούμενες γλωσσικές εξειδικεύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συναλλαγών.

Τα Κινεζικά, με τις 12 γλωσσικές παραλλαγές του, με κύρια εξ αυτών τα Μανδαρινικά -ομιλούνται από 845 εκατ. ανθρώπους και παραμένει η πιο διαδεδομένη μητρική γλώσσα στον κόσμο.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: στην Κίνα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών του διαδικτύου στον κόσμο. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η επίπτωση που έχει η χρήση κινητού τηλεφώνου τα τελευταία χρόνια στη συμπεριφορά των Κινέζων καταναλωτών. Σύμφωνα με τη στατιστική έρευνα για την ανάπτυξη του Ιντερνέτ στην Κίνα (CNNIC), οι χρήστες ανέρχονται σε 656 εκατ., ήτοι το 92,5% του συνόλου των παρόντων στο διαδίκτυο.

Και στην περίπτωση που η ασιατική αγορά συνεχίσει τους ίδιους ρυθμούς αύξησης της χρήσης του Ιντερνέτ, τα κινεζικά είναι υποψήφια να καταλάβουν τη θέση που έχουν τα αγγλικά ως πιο διαδεδομένη γλώσσα στο διαδίκτυο.

Ήδη, η Σαγκάη που αποτελεί το λίκνο των επιχειρήσεων τεχνολογίας αιχμής της Κίνας έχει χαρακτηριστεί ως «Σίλικον Βάλεϊ του hardware», ενώ εταιρείες όπως η Huawei έχουν ακόμη πιο αυξημένες πιθανότητες να κυριαρχήσουν στην αγορά και να γίνουν πρωτοπόρες στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται.

Όσον αφορά την Ευρώπη, τα πρωτεία στην εκμάθηση καταλαμβάνουν τα Ισπανικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά.

Τα Γαλλικά εκτός από το γεγονός πως αποτελούν παραδοσιακά τη γλώσσα της διπλωματίας και ομιλούνται σε 51 χώρες του κόσμου, είναι σημαντικά γιατί οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα παρούσες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας -όπως η ενέργεια, τα οπλικά συστήματα, η βιομηχανία μετάλλου και η αυτοκινητοβιομηχανία- ενώ ηγετικό ρόλο έχουν σε τομείς όπως η κοσμητική και η μόδα.

Τα Ισπανικά είναι από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες για εκμάθηση -είναι η πρώτη γλώσσα προς εκμάθηση στη Βρετανία- και σύμφωνα με τους head hunters (όσους αναζητούν τους κατάλληλους υποψήφιους για επαγγελματικά στελέχη) αποτελούν εχέγγυο για την εύρεση εργασίας. Η στενή σχέση -και γλωσσική- της Ισπανίας με τη Λατινική Αμερική, αλλά και το υψηλό επίπεδο του τομέα του τουρισμού, της εστίασης και της προσφοράς ξενοδοχείων στην ίδια τη χώρα (που έχουν σημειώσει μία άνοδο 75-80% τα τελευταία χρόνια) προσφέρει μεγάλες πιθανότητες απασχόλησης στους ενδιαφερόμενους και γνώστες της γλώσσας.

Όσον αφορά τις δυνατότητες στην Ανατολή, τα Αραβικά αποτελούν μητρική γλώσσα για περίπου 221 εκατ. ανθρώπους, ενώ οι γεωπολιτικές ισορροπίες και οι οικονομικές σχέσεις έχουν καταστήσει τον διάλογο με την Μέση Ανατολή ιδιαίτερα σημαντικό για τομείς όπως η δημοσιογραφία, ή οι πολιτιστικές ανταλλαγές, ενώ συνεχίζουν να παραμένουν οι χώρες της περιοχής σημαντικοί παράγοντες για το παγκόσμιο εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Άλλωστε το πετρέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην έκτη θέση του Power Language Index Ranking 2059 βρίσκουμε τη γλώσσα που πραγματικά αποτελεί lingua franca σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον τουρισμό: τα Ρωσικά. Χάρις στις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα για ανάπτυξη ο τομέας της ενέργειας, αλλά και οι χρηματοοικονομικές και τραπεζικές συναλλαγές, όλο και αυξάνεται το ποσοστό των ευπόρων τάξεων στη Ρωσία, της οποίας η μεσαία τάξη αρέσκεται στην επίδειξη πλούτου με σημαντικές δαπάνες στα τουριστικά ταξίδια και την αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Η φτωχή, έως μηδενική γνώση αγγλικών από μεγάλο τμήμα των επίζηλων Ρώσων τουριστών καθιστά αναγκαία τη γνώση της γλώσσας.

Τελευταία, αλλά ουχί εσχάτη, είναι η θέση που έχει στην κατάταξη του Power Language Index Ranking 2059 η γερμανική γλώσσα. Ως μητρική γλώσσα είναι μία από τις ευρύτερα ομιλούμενες στην Ευρώπη, όμως η ευρωστία της γερμανικής οικονομίας στα χρόνια τούτα της κρίσης και οι μεγάλες δυνατότητες εργασίας που προσφέρει για εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες, έχει εκτοξεύσει το ποσοστό των ανθρώπων που σπουδάζουν και καλλιεργούν τη γερμανική.

Τα γερμανικά τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί ως γλώσσα συνεννόησης στους τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού, ενώ και βιομηχανικά κι επιχειρηματικά το κεφάλαιο της καινοτομίας και του οικονομικού οραματισμού μοιάζει να έχει μετατοπισθεί από το Λονδίνο στο Βερολίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM