Απεργία την Πρωτομαγιά

Οργή για το πάρτι με «θέμα» τη σκλαβιά - Παραιτήθηκε αρχισυντάκτρια της Vogue Βραζιλίας

Οργή για το πάρτι με «θέμα» τη σκλαβιά - Παραιτήθηκε αρχισυντάκτρια της Vogue Βραζιλίας Facebook Twitter
2

Η αρχισυντάκτρια μόδας της βραζιλιάνικης έκδοσης της Vogue παραιτήθηκε, μετά τη διαρροή φωτογραφιών από το πάρτι γενεθλίων της, που παρέπεμπαν στο καθεστώς σκλαβιάς στα χρόνια της αποικιοκρατίας. 

Η λευκή Ντονάτα Μεϊρέχες, φωτογραφήθηκε για τα 50α της γενέθλια καθισμένη σε έναν θρόνο, ενώ γύρω της στέκονταν τέσσερις μαύρες γυναίκες, ντυμένες στα λευκά. 

Όπως παρατήρησαν αρκετοί επικριτές της, τα φορέματα των γυναικών μοιράζονταν ύποπτα πολλές ομοιότητες με τις λευκές στολές που φορούσαν οι οικιακοί σκλάβοι ενώ και το κάθισμα που επέλεξε η Μεϊρέχες παρέπεμπε στους διακοσμημένους θρόνους "cadeira de sinhá" των «ιδιοκτητών» και βασανιστών των σκλάβων. 

«Οι μαύρες γυναίκες χρησιμοποιούνταν σαν αντικείμενα για να δημιουργήσουν μία εξωτική εικόνα», εξηγεί η Στέφανι Ριμπέιρο, συγγραφέας της στήλης #BlackGirlMagic στην βραζιλιάνικη έκδοση της Marie Claire. 

Κατά την ίδια, οι επίμαχες φωτογραφίες αποτελούν «αναπόληση της αποικιοκρατίας που εξιδανικεύει εκείνες τις εποχές». Όπως λέει η Ριμπέιρο, η Μεϊρέχες έκανε σκόπιμη αναπαραγωγή των εικόνων στις οποίες οι λευκοί προβάλλονταν ως ανώτεροι και οι μαύροι παρουσιάζονταν σχεδόν ως μη-άνθρωποι.

  

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν αμέσως σάλο στη χώρα, μέσω της διάδοσής τους στα social media. 

Η Έλζα Σοάρες, δημοφιλής τραγουδίστρια της Βραζιλίας έγραψε στο Instagram: «Όταν διαλέγεις ένα θέμα για να "καρυκεύσεις" μια ευχάριστη στιγμή της ζωής σου, σκέψου πόσο πολύ μπορείς να πληγώσεις ανθρώπους, τις μνήμες τους και τα δεινά του λαού τους»

Μία ημέρα μετά το πάρτι, η Μεϊρέχες δικαιολογήθηκε στο Instragram, υποστηρίζοντας πως η διακοσμημένη καρέκλα ήταν τεχνούργημα της αφρο-βραζιλιάνικης θρησκείας candomblé και τα ρούχα ήταν παραδοσιακές ενδυμασίες της Μπαχία. 

«Ακόμα και έτσι, ζητώ συγγνώμη αν έδωσα διαφορετική εντύπωση», πρόσθεσε. 

Μετά τον σάλο και την έκταση που πήρε το θέμα, την Πέμπτη η Μεϊρέχες ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση της στο περιοδικό Vogue. 

Η βραζιλιάνικη έκδοση της Vogue, έγραψε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram: «Η Vogue Βραζιλίας λυπάται βαθιά για ό,τι συνέβη και ελπίζει πως η συζήτηση που προκλήθηκε από το περιστατικό θα λειτουργήσει με επιμορφωτικό τρόπο». 

Επιπλέον, το περιοδικό γνωστοποίησε πως θα δημιουργήσει ένα πάνελ ακτιβιστών και ακαδημαϊκών, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων. 

Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με θετικά σχόλια στη Βραζιλία, όπου ο μισός πληθυσμός των 200 εκατομμυρίων είναι είτε μαύροι είτε μιγάδες, με τον Guardian να σημειώνει πως η Vogue Βραζιλίας φιλοξένησε για πρώτη φορά μαύρη γυναίκα στο εξώφυλλό μόλις το 2011, 36 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού στη χώρα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Στον χώρο της μόδας έχουν ξεφύγει (ακόμη περισσότερο), το τελευταίο διάστημα. Μετά από τις διάφορες ενδυματολογικές δημιουργίες που παραπέμπουν στον ρατσισμό, κάνουν και παρτάκια με «θέμα« την σκλαβιά...!Δεν είναι καθόλου τυχαία η παγιωμένη-διαχρονική αντίληψη που επικρατεί, πως στον (σεξιστικό) χώρο της μόδας, αποκλειστικά και μόνο, η εμφάνιση μετράει και τίποτα άλλο. Και αυτό είναι η πικρή αλήθεια. Όλα τα άλλα περί προσωπικοτήτων (δημιουργών και μοντέλων) με -και καλά- νοήμονα-entelektuel πνεύματα που αποτυπώνεται στις μοδάτες δημιουργίες και τις λαμπερές παρουσίες, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ουσιαστικά, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες (διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον)...!Πόσο κενός πρέπει να είναι κάποιος για να μη μπορεί να κατανοήσει το αυτονόητο; Πόσο;;;