«Πετάνε παιδιά σε φωτιές και βιάζουν ανήλικες», λέει ο ΟΗΕ για τα εγκλήματα σε βάρος των Ροχίνγκια

«Πετάνε παιδιά σε φωτιές και βιάζουν ανήλικες», λέει ο ΟΗΕ για τα εγκλήματα σε βάρος των Ροχίνγκια Facebook Twitter
0

Αποτρόπαια εγκλήματα εις βάρος της μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ αποκαλύπτει μέλος της ερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ, που βρέθηκε στη χώρα της Ασίας. 

«Πρώτα από όλα καταγράφονται πολλά περιστατικά δολοφονιών νεαρών ανδρών και σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, ειδικά σε μεγάλα σπίτια και κέντρα κράτησης», λέει η Radhika Coomaraswamy σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Anadolu. 

«Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους. Υπάρχουν ακόμα και περιστατικά όπου παιδιά πετιούνται με τη βία σε φωτιές. 

Η έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2018 ανέφερε σοβαρές βιαιότητες κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη χώρα.

Σε αυτές περιλαμβάνονται το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. 

Έχουμε ταυτοποίησει 6 στρατηγούς της Μιανμάρ ώστε να ερευνηθούν για τα συγκεκριμένα εγκλήματα», λέει η Coomaraswamy.

Αυτή τη στιγμή στην πολιτεία Ρακίν φαίνεται πως υπάρχουν σε εξέλιξη νέες επιχειρήσεις του στρατού και είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των προσφύγων», λέει η δικηγόρος από τη Σρι Λάνκα. 

Η  Coomaraswamy κάνει λόγο για απελπιστικές συνθήκες στα κέντρα όπου ζουν οι πρόσφυγες παρά τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και προειδοποιεί πως οι πρόσφυγες που ζουν εκεί θα στραφούν στο ακραίο Ισλάμ. 

«Δεν υπάρχει μόρφωση. Δεν έχουν τι να κάνουν. Δεν μπορούν να βρούν δουλειά επειδή δεν τους επιτρέπεται να βγουν έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό του Κοξ Μπαζάρ (πόλη του Μπαγκλαντές όπου καταφεύγουν οι πρόσφυγες)  όποτε κάθονται εκεί όλη τη μέρα χωρίς να κάνουν τίποτα σε άθλιες συνθήκες.  Αυτό δεν είναι βιώσιμη κατάσταση, ποιος μπορεί να έχει ένα τέτοιο μέλλον. Είναι φυσικό να ενταχθούν στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και μετά εμείς θα διαμαρτυρόμαστε πως είναι ακραίοι», πρόσθεσε.  

«Ίσως υποχρεώσουμε τη Μιανμάρ να πάρει πίσω αυτούς τους ανθρώπους πίσω και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αυτούς. Αν αυτό δε μπορεί να συμβεί πρέπει να στείλουμε τους Ροχίνγκια σε ασφαλέστερα μέρη, να κάνουν μία καινούργια αρχή», δηλώνει. 

Οι Ροχίνγκγια χαρακτηρίζονται από τον ΟΗΕ ως ο πιο διωκόμενος λαός του πλανήτη. 

Σύμφωνα με το Διεθνή Αναπτυξιακή Υπηρεσία του Οντάριο από τις 25 Αυγούστου του 2017 οι κρατικές δυνάμεις της Μιανμάρ έχουν σκοτώσει σχεδόν 24.000 Ροχίνγκια. 

Επίσης πάνω από 34.000 άνθρωποι έχουν πεταχθεί σε φωτιές και πάνω από 114.000 έχουν χτυπηθεί. Περίπου 18.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν βιαστεί από ανθρώπους του στρατού και της αστυνομίας της Μιανμάρ, οι δυνάμεις των οποίων έχουν κάψει επίσης πάνω από 115.000 σπίτι και έχουν βανδαλίσει άλλα τόσα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία από τον Αύγουστο του 2017 όταν και ξεκίνησαν οι διώξεις των κρατικών υπηρεσιών της Μιανμάρ κατά της μουσουλμανικής μειονότητας πάνω από 750.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στο γειτονικό Μπαγκλαντές. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM