Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει βρει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και η κρίσιμη συνεδρίαση θα γίνει κανονικά. 

 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη γειτονική χώρα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κλείδωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται (80 από τους 120 βουλευτές). 

 

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε ο Ζάεφ θα γίνει κανονικά σήμερα, μετά την χθεσινή εμπλοκή που οδήγησε στην αναβολή της. 

 

H συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα, την Πέμπτη, όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους.

 

Απαντώντας, χθες, σε δημοσιογράφους, ο Ζάεφ παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» του Μπιλιάλ Κασάμι, που διαθέτει δύο βουλευτές, για την εξεύρεση μίας κοινώς αποδεκτής, τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα.

 

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» δήλωνε χθες ο Ζάεφ.