Οι Ρουμάνοι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα που τροφοδοτεί την ομοφοβία και το μίσος

Οι Ρουμάνοι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα που τροφοδοτεί την ομοφοβία και το μίσος Facebook Twitter
EPA
0

Ένα δημοψήφισμα που προκαλεί τις αντιδράσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρουμανία. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν αν ο γάμος θα ορίζεται ως ένωση «ενός άντρα και μίας γυναίκας» ή «δύο συζύγων».

Το συγκεκριμένο ερώτημα θεωρείται πως τροφοδοτεί την ομοφοβία, όπως έχουν ήδη επισημάνει οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αποτέλεσμα του αναμένεται να έχει μικρή πρακτική σημασία, καθώς ούτως ή άλλως ο γάμος μεταξύ ομοφύλων δεν  είναι νόμιμος στην Ρουμανία. Όμως, οι επικριτές επισημαίνουν πως το δημοψήφισμα, που διοργανώνεται ύστερα από την πίεση της συντηρητικής ΜΚΟ «Ένωση Για την Οικογένεια», χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς ως αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης.

«Η ιδέα είναι να φύγει η προσοχή του κόσμου από τις κατηγορίες για διαφθορά και το κάνουν αυτό εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» λέει η Τεοντόρα Ίον Ροτάρου από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Accept. Αναφέρει πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε αύξησης της ρητορικής μίσους, δυσκολεύοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σε μια πολύ συντηρητική χώρα. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ένα τηλεοπτικό σποτ, που πιστεύεται πως έχει πληρωθεί από το κυβερνητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το σποτ αναφέρει πως το να ψηφίζεις «ναι» θα διατηρήσει τον γάμο ως κάτι που συμβαίνει ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα ενώ το «όχι» ανοίγει το δρόμο για τον γάμο ομοφύλων όπως και το «να παντρευτούν 4 άντρες τρεις γυναίκες ή ένας άντρας να παντρευτεί μια συκιά». 

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να επικρατήσει το «ναι», μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο από 50% σε 30% ενώ η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε διάστημα δύο ημερών. Το ότι το «ναι» θα επικρατήσει θεωρείται βέβαιο, όμως το ποσοστό της συμμετοχής είναι αβέβαιο. 

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στη Ρουμανία μόλις το 2001, αρκετά αργότερα από ότι στις περισσότερες γειτονικές τις χώρες. Είναι 25η ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τα δικαιώματα και την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ, στη λίστα της ILGA-Europe, της  πανευρωπαϊκής οργάνωσης ομπρέλα των LGBTQI+ οργανώσεων.

Με πληροφορίες από Guardian 

  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Διεθνή / Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Η Κίνα επιδοτεί μαζικά την κατασκευή προϊόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων κι αυτό δεν θα το ανεχτούμε, καταγγέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM
Ράφα: Απομακρύνει αμάχους ο ισραηλινός στρατός - Φόβοι πως η επίθεση πλησιάζει

Διεθνή / Ράφα: Απομακρύνει αμάχους ο ισραηλινός στρατός - Φόβοι πως η επίθεση πλησιάζει

Το Ισραήλ φαίνεται πως προετοιμάζει την «ευρείας κλίμακας επίθεση» για την οποία απειλεί εδώ και καιρό - «Προσωρινή και περιορισμένης κλίμακας η επιχείρηση», διαβεβαιώνει ο στρατός
NEWSROOM