Ένα παραθάλασσιο θέρετρο στο Βέλγιο απειλείται από την θάλασσα, αλλά ο Δήμαρχος διαφωνεί με το σχέδιο διάσωσης

Ένα παραθάλασσιο θέρετρο στο Βέλγιο απειλείται από την θάλασσα, αλλά ο Δήμαρχος διαφωνεί με το σχέδιο διάσωσης Facebook Twitter
0

Το θέρετρο Knokke-Heist είναι γνωστό ως η απάντηση του Βελγίου στο Σεν Τροπέ - μια πόλη που κάποτε ήταν στέκι του Φρανκ Σινάτρα και της Μάρλεν Ντίτριχ και που ενέπνευσε τον Κιθ Χάρινγκ.

Τώρα, όμως, το κομψό, αν και ελαφρώς ξεπερασμένο ως προορισμός, παραθαλάσσιο θέρετρο, δίνει αγώνα επιβίωσης σύμφωνα με το δήμαρχό του.

Η φλαμανδική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περιορισμού των ζημιών στις βελγικές ακτές από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έχει ανακοινώσει σχέδια για ένα τεχνητό νησί 40 εκταρίων, σε απόσταση 1,2 χιλιόμετρα από την αμμώδη παραλία.

Σκοπός είναι το ανάχωμα να λειτουργήσει ως προπύργιο ενάντια στα κύματα τα οποία σαρώνουν τις ακτές του. Το Βέλγιο άργησε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και οι ακτές του υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταιγίδων.

Αντί να σώσει το Knokke-Heist, ωστόσο, ο δήμαρχος Leopold Lippens και άλλοι φορείς, ισχυρίζονται ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει ένα υδάτινο κανάλι μπροστά από την παραλία του, ιδανικό για φορτηγίδες, λάδια και απορρίμματα που ταξιδεύουν μέσα και έξω από το λιμάνι του Zeebrugge.

«Θα είναι σαν ένα βιομηχανικό λιμάνι με ένα είδος ανοικτού υπονόμου μπροστά μας», είπε ο Lippens ο οποίος πιστεύει πως το τεχνητό αυτό νησί θα σημάνει το τέλος του τουρισμού στο Knokke-Heist.

Ο Lippens, δήμαρχος από το 1979, δήλωσε ότι τα τουριστικά έσοδα του δήμου ύψους 700 εκατ. ευρώ ετησίως θα μειωθούν κατά το ήμισυ σε περίπτωση έγκρισης των σχεδίων. «Πρέπει να το νικήσουμε», είπε ενώ προσέλαβε ειδικούς δικηγόρους για να πολεμήσει το έργο.

Η θάλασσα αναμένεται να αυξηθεί κατά 30 εκατοστά μέχρι το 2050 και 80 εκατοστά από τα τέλη του αιώνα. Το 2016, η καταιγίδα Dieter προκάλεσε καταστροφικά κύματα ύψους περίπου δύο μέτρων με το κόστος των ζημιών να είναι τεράστιο.

Ο δήμαρχος θέλει να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο στην ακτή και προτείνεις λύσεις με φράγματα που χρησιμοποιούνται στην Ολλανδία. Αλλά η κυβέρνηση διαφωνεί και δηλώνει πως έχει γίνει  εμπεριστατωμένη μελέτη που δείχνει πως αυτή είναι η καλύτερη λύση. Η μάχη θα συνεχιστεί δικαστικά καθώς ο δήμαρχος θέλει να μπλοκάρει τα σχέδια και ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM