Απεργία την Πρωτομαγιά

O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε πως ήξερε για τον σωματοφύλακα του Μακρόν που χτυπούσε διαδηλωτές

O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε πως ήξερε για τον σωματοφύλακα του Μακρόν που χτυπούσε διαδηλωτές Facebook Twitter
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ (EPA)
0

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε πως γνώριζε ήδη εδώ και δύο μήνες για τις βιαιοπραγίες του σωματοφύλακα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, εναντίον διαδηλωτών την Πρωτομαγιά.

Όμως υποστήριξε πως δεν ήταν δική του δουλειά να το αναφέρει στην αστυνομία. 

Ερωτώμενος από βουλευτές, ο υπουργός Ζεράρ Κολόμπ είπε πως η βίαιη συμπεριφορά του Μπεναλά ήταν απαράδεκτη, όμως πως η παρουσία του σωματοφύλακα στις διαδηλώσεις σαν παρατηρητής ήταν νομιμοποιημένη.

Παρόλα αυτά παραδέχτηκε πως δεν γνώριζε πως βρέθηκε αστυνομικός εξοπλισμός στα χέρια του Μπεναλά. 

Η γαλλική Δικαιοσύνη ερευνά την εμπλοκή του συνεργάτη του Γάλλου προέδρου ύστερα από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Στο βίντεο ο Μπεναλά φαίνεται να επιτίθεται σε ένα νεαρό άνδρα και μια διαδηλώτρια. 

Ένας άλλος άνδρας, που δουλεύει για το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, διώκεται επίσης για βίαιες πράξεις εναντίον διαδηλωτών. 

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ανέβαλλε τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, καθώς η υπόθεση Μπεναλά, που συγκλονίζει την γαλλική κοινωνία, προκάλεσε τη διενέργεια μιας έκτακτης συζήτησης για το θέμα.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Μακρόν και την κυβέρνηση του πως επιχειρεί συγκάλυψη της υπόθεσης. 

Ο Κολόμπ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Καταδικάζω απολύτως τις πράξεις του Μπεναλά. Είναι ενάντια στις δικές μου αξίες».

Στη συνέχεια περιέγραψε την ασυνήθιστη βία που αντιμετώπισε η γαλλική αστυνομία κατά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και έκανε λόγο για πλήθος από βόμβες μολότοφ που παραλίγο να κάψουν τους αστυνομικούς. 

Ισχυρίστηκε πως όταν έμαθε για τη συμπεριφορά του σωματοφύλακα του προέδρου 24 ώρες αργότερα πίστευε πως η κατάλληλη αντίδραση θα ήταν κυρώσεις εναντίων του 26χρονου αξιωματικού ασφαλείας, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα για δύο εβδομάδες.

Μόνο όταν η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε νέα βίντεο, στα οποία ο Μπεναλά φορούσε αστυνομικό εξοπλισμό, θεώρησε πως έπρεπε να έχει επιπλέον ενημέρωση. 

Ο υπουργός είπε πως δεν είχε συζητήσει ποτέ το θέμα με τον πρόεδρο πριν από τη χτεσινή μέρα, όταν ο Μακρόν κάλεσε έκτακτο δείπνο με τους συνεργάτες του στο προεδρικό μέγαρο για να συζητήσουν την υπόθεση. 

«Μιλήσαμε όσο το δυνατόν λιγότερο για τα γεγονότα. Η συζήτηση ήταν απλή. Η αλήθεια, μόνο η αλήθεια. Τα γεγονότα, μόνο τα γεγονότα» είπε ο ο Κολόμπ προκαλώντας τις αποδοκιμασίες και τα γέλια των βουλευτών της αντιπολίτευσης. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εθνοσυνέλευσης ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών τόνισε πως θεωρεί πως η ευθύνη για την επιβολή κυρώσεων στον Μπεναλά ανήκει στο γραφείο του προέδρου ή στην αστυνομία. Επέμεινε πως δεν ήξερε για το πως η αστυνομία χειρίστηκε το βίντεο μέχρι να έρθουν οι αποκαλύψεις της Monde.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ