Απορρίπτει η Λιβύη το σχέδιο της Ε.Ε για το προσφυγικό

Απορρίπτει η Λιβύη το σχέδιο της Ε.Ε για το προσφυγικό Facebook Twitter
0

Η Λιβύη απέρριψε το σχέδιο της Ε.Ε. για τη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών εντός των συνόρων της χώρας. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Λιβύης πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση της υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων. 

Η επίσημη απόρριψη του σχεδίου από τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σαράι, θεωρείται ένα πλήγμα στην Ιταλία, μια χώρα ιδιαίτερα φιλική προς την κυβέρνηση της Λιβύης. 

Τον περασμένο μήνα η Ιταλία είχε προτείνει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης για τους μετανάστες στην Αφρική, προκειμένου να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις στο προσφυγικό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Η Ε.Ε είχε δεχτεί την πρόταση να δημιουργηθούν προσωρινά κέντρα συγκέντρωσης, όπου θα επιβλέπεται η διαδικασία για το προς σε ποιες χώρες θα κατευθυνθούν οι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη με πλοία μέσω Λιβύης.

Η Ιταλία είχε ανακοινώσει τότε πως δεν θα ανοίγει τα λιμάνια της για τα συγκεκριμένα πλοία και πως δε θα δέχεται ακόμα και τους μετανάστες που διασώζονται από τα σκάφη της Ε.Ε. Η θέση της Ιταλίας είχε εξοργίσει τότε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρωθυπουργός της Λιβύης ανέφερε πως «είμαστε απόλυτα αντίθετοι στο σχέδιο της Ευρώπης που θέλει από μας να πάρουμε μετανάστες τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θέλει» 

Επίσης αρνήθηκε πως η ακτοφυλακή της χώρας του έχει στρέψει τα πυρά της κατά μελών των ανθρωπιστικών αποστολών που προσπαθούν να σώσουν τους μετανάστες στη Μεσόγειο. 

«Σώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα στις ακτές της Λιβύης , τα πλοία μας είναι συνεχώς σε εγρήγορση» δήλωσε.

Στην πραγματικότητα στην Λιβύη λειτουργούν ήδη τέτοια κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών, όμως δεν είναι κομμάτι του μηχανισμού της Ε.Ε για την παροχή ασύλου.

Την περασμένη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε συμφώνησαν να παράσχουν εκπαίδευση στην ακτοφυλακή της Λιβύης τοποθετώντας μία ευρωπαϊκή ομάδα εκπαιδευτών στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM