Ανησυχία προκαλούν παγκοσμίως οι τελευταίες φωτογραφίες που δείχνουν φαλαινοθήρε να σκοτώνουν σπάνια είδη φαλαινών στην Ισλανδία.

 

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ΜΚΟ Sea Sheperd, η οποία ασχολείται με την παράνομη αλιεία φαλαινών παγκοσμίως. 

 

Όπως σημειώνει, υπολογίζεται πως από τις 22 Ιουνίου μέχρι σήμερα, στην Ισλανδία έχουν θανατωθεί 27 φάλαινες. Μια εξ αυτών, μάλιστα, ήταν μπλε φάλαινα, ένα είδος που έχει κηρυχθεί προστατευόμενο εδώ και αρκετά χρόνια. 

 

Ήδη το κυνήγι φαλαινών θεωρείται κατακριτέο παγκοσμίως, όταν από το 1800 κυνηγοί με αδίστακτες πρακτικές είχαν αρχίσει να αφανίζουν τον πληθυσμό τους. 

 

Για να προφυλαχθεί το είδος δημιουργήθηκε η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία το 1986 ψήφισε συνθήκη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται παγκοσμίως η αλιεία.

 

Όπως παραδέχεται ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας θαλασσίου δικαίου, Harry Scheiber, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πως οι διατάξεις της συνθήκης δεν είναι δεσμευτικές απέναντι στα κράτη που την υπογράφουν.

 

Πηγή: Sea Shepherd
Πηγή: Sea Shepherd

 

«Αν δε συμμορφωθεί μια χώρα δεν υπάρχουν πολλές συνέπειες. Δέχεται κατακραυγή αλλά όχι οικονομικές συνέπειες», παραδέχθηκε σε συνέντευξη του ο Brett Sommermeyer, διευθυντής της οργάνωσης που δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες από την Ισλανδία. 

 

Η Ισλανδία μαζί με την Ιαπωνία είναι δύο χώρες που έχουν μεγάλη παράδοση στο κυνήγι φαλαινών. 

 

Τα δύο αυτά κράτη, το 2002, παρόλο που είχαν υπογράψει τη συνθήκη, κατέθεσαν ενστάσεις γύρω από την απαγόρευση του κυνηγιού. Είχαν υποστηρίξει πως θέλουν να συνεχίσουν το κυνήγι για εμπορικούς λόγους, μόνο όμως όταν αυτό δεν παραβαίνει τους περιβαλλοντικούς κανόνες. 

 

Η διεθνή κοινότητα φάνηκε πως το δέχτηκε. 

 

Πηγή: Sea Shepherd
Πηγή: Sea Shepherd

 

Οι τελευταίες φωτογραφίες με τους κυνηγούς να γδέρνουν μια μπλε φάλαινα, η οποία έχει κηρυχθεί είδος προς εξαφάνιση, προκαλούν ανησυχία για την τήρηση των διεθνών κανόνων από την Ισλανδία. 

 

Την ίδια ώρα που οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει δια ροπάλου το κυνήγι, όπως σημειώνει η MKO Sea Sheperd, στην Ισλανδία ένας επιχειρηματίας έχει γίνει εκατομμυριούχος από αυτήν την ενασχόληση. 

 

«Πρέπει να γίνει κάτι. Οι πρακτικές της χώρας καταδικάζονται από όλον τον κόσμο. Οι φάλαινες έχουν υποφέρει αρκετά» κατέληξε η οργάνωση.