Απεργία την Πρωτομαγιά

Πέθανε η Σιμόν Βέιλ, μία εμβληματική πολιτικός της Γαλλίας

Πέθανε η Σιμόν Βέιλ, μία εμβληματική πολιτικός της Γαλλίας Facebook Twitter
0

Η Γαλλίδα πολιτικός, Σιμόν Βέιλ, πέθανε σήμερα το πρωί, όπως έκανε γνωστό η οικογένειά της.

Ο γιος της, Ζαν Βέιλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η μητέρα μου πέθανε σήμερα το πρωί στην κατοικία της. Θα γινόταν 90 ετών στις 13 Ιουλίου».

Φυσιογνωμία της γαλλικής πολιτικής ζωής, καθώς και ακαδημαϊκός, η Βέιλ ήταν επίσης και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη Γαλλία, διετέλεσε υπουργός Υγείας σε κυβερνήσεις των πρωθυπουργών Ζακ Σιράκ και Ρεϊμόν Μπαρ, επί προεδρίας Ζισκάρ Ντ' Εστέν, και στην κυβέρνηση του Εντουάρ Μπαλαντίρ, επί προεδρίας Μιτεράν. Υπήρξε πρωτεργάτρια του νόμου που το 1974 νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία.

Η Σιμόν Βέιλ είχε επιζήσει των ναζιστικών στρατοπέδων του θανάτου, όπου είχε εκτοπιστεί όταν ήταν 16 ετών. Καταφέρνοντας να βγει ζωντανή από το Άουσβιτς, ενσάρκωνε για τους Γάλλους τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ