Απεργία την Πρωτομαγιά

Το Μεξικό στέλνει ηχηρή απάντηση στις ΗΠΑ: O πρόεδρος Νιέτο μόλις ακύρωσε τη συνάντηση με τον Τραμπ

Το Μεξικό στέλνει ηχηρή απάντηση στις ΗΠΑ: O πρόεδρος Νιέτο μόλις ακύρωσε τη συνάντηση με τον Τραμπ Facebook Twitter
5

Πριν από λίγη ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο μεξικανός ομόλογός του Ενρίκε Πένια Νιέτο θα πρέπει να ματαιώσει την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, αν το Μεξικό αρνείται να πληρώσει για την ανέγερση του τείχους κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Και το Μεξικό μόλις απάντησε σε αυτό το κάλεσμα-πρόκληση...


«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισεκ. δολαρίων με το Μεξικό. Ήταν μια μονόπλευρη συμφωνία από την αρχή της NAFTA με μεγάλους αριθμούς ... χαμένων θέσεων απασχόλησης και εταιρειών. Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τείχος το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη, τότε είναι καλύτερα να ματαιωθεί η επικείμενη επίσκεψη», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ελάχιστη ώρα μετά το tweet αυτό, o Νιέτο ακύρωσε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και έκανε την ανακοίνωση επίσης μέσω Twitter.

«Σήμερα το πρωί ενημερώσαμε τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα παραστώ στη συνάντηση εργασίας που προγραμματιζόταν για την ερχόμενη Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Πένια Νιέτο σε ανάρτησή του. «Το Μεξικό επαναλαμβάνει ότι έχει τη βούληση να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να επιτευχθούν συμφωνίες που ωφελούν και τα δύο έθνη», πρόσθεσε.

O Νιέτο κατήγγειλε νωρίτερα την απόφαση που έλαβε χθες ο Αμερικανός ομόλογός να κατασκευάσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί τους Μεξικανούς μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.


«Λυπάμαι και καταδικάζω την απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσει την κατασκευή του τείχους, το οποίο εδώ και χρόνια αντί να μας ενώνει, μας διχάζει», δήλωσε ο Πένια Νιέτο σε μήνυμα στο Twitter. «Το Μεξικό δεν πιστεύει στα τείχη. Το έχω πει πολλές φορές: το Μεξικό δεν θα πληρώσει για κανένα τείχος», πρόσθεσε, μετά την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα αναγκάσει τη γειτονική του χώρα να επωμιστεί το κόστος της κατασκευής.


Υπό την πίεση της μεξικανικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τον Πένια Νιέτο να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου, ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει την επιστροφή μιας υψηλόβαθμης αποστολής που έχει μεταβεί στην Ουάσινγκτον προτού αποφασίσει «για τα επόμενα βήματα».


Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa ότι «προς το παρόν η συνάντηση ισχύει», όμως πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τον πρόεδρο αν θα αποφασίσει να τηρήσει τη συνάντηση.


Ο Τραμπ υπέγραψε χθες ένα προεδρικό διάταγμα για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, προκειμένου να εμποδίσει τους παράτυπους μετανάστες να εισέρχονται στη χώρα, μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.


Μετά την ανακοίνωση αυτή από τον Λευκό Οίκο, ο Πένια Νιέτο δήλωσε ότι ζήτησε από τα 50 μεξικανικά προξενεία στις ΗΠΑ να μετατραπούν «σε πραγματικούς υπέρμαχους των δικαιωμάτων των Μεξικανών μεταναστών».


«Οι κοινότητές μας δεν είναι μόνες. Η μεξικανική κυβέρνηση θα τους προσφέρει τη νομική υποστήριξη η οποία θα τους διασφαλίσει την απαραίτητη προστασία», εξήγησε.

Διεθνή
5

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
..."μετά την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα αναγκάσει τη γειτονική του χώρα να επωμιστεί το κόστος της κατασκευής" sorry αλλα ετσι παει κι αν θετε το δημοσιευετε : Θα τους ΚΛα*** μια μαντρα ΑΡΧ***Α των μεξικανων!
Δεν εχω ασχοληθει σε βαθος με την περιπτωση Trump. Ξερεις διαβαζω τις "επικεφαλιδες", οι οποιες ολες τις φορες τον κατακεραυνωνουν (οχι τυχαια προφανως!). Ομως ρε φιλε απο αυτα τα λιγα, και τα λιγα βιντεος, φωτογραφιες που εχω δει.. ο τυπος φαινεται ακραια "ψεκασμενος".Η εκλογη του μου δειχνει ποσο αντιστοιχα ακραια εχει αναγκη ο κοσμος μια αλλαγη. Δυστυχως η γ@μημενη η αλλαγη προσφερεται προς το παρον μονο στη χειροτερη εκδοχη της!
Illegal immigrant=Παράνομος μετανάστης.Με το να εισέρχονται στη χώρα χωρίς να ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία παραβαίνουν τους νόμους,όχι τους τύπους,οπότε ο όρος παράτυπος μετανάστης δεν ισχύει...Δεν θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε λόγω πολιτικής ορθότητας!!!
Όταν μπαίνει κάποιος στη χώρα και αιτείται άσυλο, αν γίνει δεκτό, δεν είναι παράνομος. Επομένως, δεν μπορείς να προκαταβάλεις ότι είναι παράνομος μετανάστης, μέχρι να εξετάσεις το αίτημα ασύλου. Γι' αυτό λέμε ότι είναι παράτυπος, επειδή μπήκε χωρίς να ακολουθήσει τον ορισμένο τύπο, που είναι τα συγκεκριμένα σημεία εισόδου.