Γερμανία: ‘Ενας στους πέντε κατάγεται από ξένη χώρα - Πολλοί και οι Έλληνες

Γερμανία: ‘Ενας στους πέντε κατάγεται από ξένη χώρα - Πολλοί και οι Έλληνες Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το 2015 η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, 17,1 εκατομμύρια κάτοικοι ανά τη γερμανική επικράτεια έχουν ξένες ρίζες. Με άλλα λόγια ένας στους πέντε έχει ξένη υπηκόοτητα ή έχει πολιτογραφηθεί Γερμανός ή έχει μόνον έναν γερμανό γονέα ή ανήκει στην ειδική κατηγορία των Γερμανών παλιννοστούντων –η τελευταία αφορά κυρίως γερμανόφωνους υπηκόους πρώην σοβιετικών χωρών.

Η αναλογία αυτή μεταφράζεται στο 25% του συνολικού πληθυσμού και αποτελεί ρεκόρ για τα γερμανικά πληθυσμιακά χρονικά.


Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία θεωρεί στις εκθέσεις της ότι κάποιος έχει μεταναστευτική καταγωγή εάν ο ίδιος ή τουλάχιστον ένας γονέας του δεν γεννήθηκε με τη γερμανική υπηκοότητα.


«Αυτή η πραγματικά μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που κατάγονται από άλλες χώρες οφείλεται στην αύξηση της μετανάστευσης», αναφέρει, εύλογα, στην ετήσια έκθεσή της η γερμανική αρχή. Το 2015 ο αριθμός των μεταναστών στη Γερμανία ανήλθε σε 11,5 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση έως και 5,5% σε σχέση με το 2014.

Οι τρεις κύριες χώρες προέλευσης είναι παραδοσιακά η Τουρκία, η Πολωνία και η Ρωσία, ενώ μέσα στην πεντάδα των μεγαλύτερων ξένων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν στη Γερμανία συγκαταλέγονται οι Έλληνες, όπως και οι Ιταλοί.

Μάλιστα για τις δύο τελευταίες εθνικότητες σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς είναι απόγονοι των παλαιών «Gastarbeiter», δηλαδή των εργαζομένων που είχαν έρθει στη Γερμανία κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία με ειδικά συμβόλαια εργασίας κατά τη δεκαετία του 1960. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην έκθεση πάντως δεν προσδιορίζεται πόσοι από τους Έλληνες που έφτασαν στη Γερμανία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να έχουν τη μόνιμη κατοικία τους σε κάποιο εκ των γερμανικών κρατιδίων.


Πηγή: Deutsche Welle‎/ Dpa, Statistisches Bundesamt 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Διεθνή / «Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Οι νέες δηλώσεις του Χαμενεΐ έρχονται εν μέσω της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει το Ιράν εδώ και εβδομάδες, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές από την επανάσταση του 1979
THE LIFO TEAM
Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια