Γερμανία: ‘Ενας στους πέντε κατάγεται από ξένη χώρα - Πολλοί και οι Έλληνες

Γερμανία: ‘Ενας στους πέντε κατάγεται από ξένη χώρα - Πολλοί και οι Έλληνες Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το 2015 η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, 17,1 εκατομμύρια κάτοικοι ανά τη γερμανική επικράτεια έχουν ξένες ρίζες. Με άλλα λόγια ένας στους πέντε έχει ξένη υπηκόοτητα ή έχει πολιτογραφηθεί Γερμανός ή έχει μόνον έναν γερμανό γονέα ή ανήκει στην ειδική κατηγορία των Γερμανών παλιννοστούντων –η τελευταία αφορά κυρίως γερμανόφωνους υπηκόους πρώην σοβιετικών χωρών.

Η αναλογία αυτή μεταφράζεται στο 25% του συνολικού πληθυσμού και αποτελεί ρεκόρ για τα γερμανικά πληθυσμιακά χρονικά.


Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία θεωρεί στις εκθέσεις της ότι κάποιος έχει μεταναστευτική καταγωγή εάν ο ίδιος ή τουλάχιστον ένας γονέας του δεν γεννήθηκε με τη γερμανική υπηκοότητα.


«Αυτή η πραγματικά μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που κατάγονται από άλλες χώρες οφείλεται στην αύξηση της μετανάστευσης», αναφέρει, εύλογα, στην ετήσια έκθεσή της η γερμανική αρχή. Το 2015 ο αριθμός των μεταναστών στη Γερμανία ανήλθε σε 11,5 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση έως και 5,5% σε σχέση με το 2014.

Οι τρεις κύριες χώρες προέλευσης είναι παραδοσιακά η Τουρκία, η Πολωνία και η Ρωσία, ενώ μέσα στην πεντάδα των μεγαλύτερων ξένων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν στη Γερμανία συγκαταλέγονται οι Έλληνες, όπως και οι Ιταλοί.

Μάλιστα για τις δύο τελευταίες εθνικότητες σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς είναι απόγονοι των παλαιών «Gastarbeiter», δηλαδή των εργαζομένων που είχαν έρθει στη Γερμανία κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία με ειδικά συμβόλαια εργασίας κατά τη δεκαετία του 1960. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην έκθεση πάντως δεν προσδιορίζεται πόσοι από τους Έλληνες που έφτασαν στη Γερμανία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να έχουν τη μόνιμη κατοικία τους σε κάποιο εκ των γερμανικών κρατιδίων.


Πηγή: Deutsche Welle‎/ Dpa, Statistisches Bundesamt 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Με Ουίλιαμ και Κέιτ στο πλευρό του περπάτησε προς τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα περπάτησαν μέχρι τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και τα παιδιά τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια