Δικηγόρος χρησιμοποίησε το ChatGPT και επικαλέστηκε ψεύτικες καταθέσεις σε δίκη για φόνο

OPENAI CHATGPT ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟ ΜΕΞΙΚΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ. Unsplash
0

Συνήγορος υπεράσπισης που ασκούσε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης του πελάτη του για ανθρωποκτονία, κατέθεσε δικόγραφο με κατασκευασμένες καταθέσεις αστυνομικών και ανύπαρκτους μάρτυρες που «γεννήθηκαν» από το ChatGPT της OpenAI, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Μεξικού.

Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στον δικηγόρο Στίβεν Έαρονς και τον έκρινε ένοχο για περιφρόνηση δικαστηρίου, καθώς δεν διασταύρωσε την ακρίβεια του εγγράφου που συνέταξε με τη βοήθεια του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.

Το δικόγραφο «περιείχε ψευδείς καταθέσεις από εντελώς κατασκευασμένους μάρτυρες», ανέφερε η δικαστική έδρα.

Παράλληλα, οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Έαρονς «έδειξε έλλειψη μεταμέλειας και παντελή αδιαφορία για τον πελάτη του». Του επέβαλαν πρόστιμο 5.000 δολαρίων και ανακοίνωσαν ότι τον παραπέμπουν στο πειθαρχικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου για περαιτέρω έρευνα.

«Είναι ένα μάθημα για όλους του επαγγελματίες»

Σε δήλωσή του στο Reuters, ο Έαρονς ανέφερε ότι χρησιμοποίησε το ChatGPT για να συνοψίσει τα πρακτικά της δίκης όταν ανέλαβε την έφεση του κατηγορουμένου πέρυσι, χωρίς να γνωρίζει σε τι βαθμό η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «παράγει» ψευδή στοιχεία.

«Έχω μετανοήσει, αλλά ελπίζω το πειθαρχικό συμβούλιο να λάβει υπόψη ότι επρόκειτο για μια ειλικρινή αμέλεια», δήλωσε. «Είναι ένα μάθημα για όλους τους επαγγελματίες που βασίζονται σε αυτήν την ισχυρή, αλλά ορισμένες φορές ασταθή τεχνολογία».

Η ποινή του δικαστηρίου προστίθεται σε μια σειρά από υποθέσεις όπου πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί δικαστές επιβάλλουν κυρώσεις σε δικηγόρους, επειδή καταθέτουν νομικά έγγραφα παραγμένα από εργαλεία AI χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο.

Δεκάδες νομικοί έχουν τιμωρηθεί επειδή κατέθεσαν υπομνήματα στα οποία η τεχνητή νοημοσύνη επινόησε νομολογία ή παραποίησε το νόμο. Η περίπτωση του Έαρονς φαίνεται πως πήγε ένα βήμα παραπέρα, περιλαμβάνοντας κατασκευασμένες καταθέσεις μαρτύρων σε ποινική έφεση.

Στη συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου, ο Έαρονς υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι διοχέτευσε στο ChatGPT τα ηλεκτρονικά απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και άλλο υλικό της υπόθεσης, θεωρώντας βέβαιο ότι το πρόγραμμα θα παρήγαγε «μια αδιάβλητη σύνοψη».

Οι δικαστές αντέδρασαν με δυσπιστία στον ισχυρισμό του ότι δεν γνώριζε πόσο συχνά σφάλλει η τεχνητή νοημοσύνη.

«Συνήγορε, βλέπετε ειδήσεις; Ακούτε ραδιόφωνο; Διαβάζετε τι συμβαίνει στον κόσμο;», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η δικαστής Κ. Σάνον Μπέικον. «Το πρόβλημα με τους δικηγόρους που βασίζονται στις "παραισθήσεις" της τεχνητής νοημοσύνης είναι καθημερινά πρώτο θέμα στον Τύπο».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταϊλάνδη μόλις έστεψε τον πρώτο νικητή στα εθνικά καλλιστεία για masc lesbians και transmascs

Διεθνή / Η Ταϊλάνδη έστεψε τον πρώτο νικητή των εθνικών καλλιστείων για toms και τρανς άνδρες

Το πρώτο Tom Thailand, τα εθνικά καλλιστεία της Ταϊλάνδης για masc lesbians, transmasculine άτομα και τρανς άνδρες, έστεψε τον πρώτο του νικητή. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι περίπου το 80% των διαγωνιζομένων απέφευγε μέχρι σήμερα να εμφανίζεται δημόσια στα social media από φόβο.
THE LIFO TEAM
7η Οκτωβρίου, τρία χρόνια μετά: Ποιοι τεκμηριώνουν τη γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Τρία χρόνια μετά την 7η Οκτωβρίου, η γενοκτονία στη Γάζα

Από τις πρώτες προειδοποιήσεις στα τεκμηριωμένα πορίσματα — Οι οργανώσεις, οι ακαδημαϊκοί και η ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ που καταλήγουν σε γενοκτονία και η μνήμη των θυμάτων της Χαμάς που δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ