Στο Ιράν το online gaming είναι εδώ και χρόνια πολύ δημοφιλές «σπορ», αν και υπάρχουν πολλά προβλήματα για τους επαγγελματίες gamers και ακόμα περισσότερα για τις γυναίκες επαγγελματίες του χώρου. 

 

Στη χώρα το ένα τρίτο των gamers είναι γυναίκες και η 23χρονη Niloofar, μια από τις καλύτερες και τις πιο δημοφιλείς, αντιμετωπίζει συχνά και πολλά εμπόδια στην προσπάθειά της να σταδιοδρομήσει στο online gaming. Οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα περιορίζουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ενώ υπάρχουν και οι φορές που το κράτος απλώς κατεβάζει εντελώς τον «διακόπτη» και κλείνει το internet - όπως συνέβη πέρυσι.

 

«Στα κρυφά»

 

Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα όμως, υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα ανισότητας στο Ιράν, που γίνονται αντιληπτά ακόμα και στο gaming. «Όταν δεν είχαμε τα τελευταία συστήματα για να παίξουμε τα αγόρια μπορούσαν να πάνε στα κέντρα ηλεκτρονικών παιχνιδιών και να παίξουν με καλούς υπολογιστές. Όμως εμείς τα κορίτσια έπρεπε να πάμε στα κρυφά, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες» λέει η επαγγελματίας gamer με το ψευδώνυμο Iniloowf.

 

Για να πετύχουν στο online gaming κάποιες γυναίκες εγκαταλείπουν την χώρα. Η Koshar Azizi μετανάστευσε στην Τουρκία όπου τα πράγματα είναι συγκριτικά πολύ καλύτερα και εταιρείες της προτείνουν δουλειές. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ισότητα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην πρόσβαση κέντρων παιχνιδιών και ηλεκτρονικών τουρνουά», λέει η Azizi γνωστή και ως ToxicGirlow. 

 

 

«Ο μόνος λόγος που έφυγα από το Ιράν ήταν για να εξελίξω την καριέρα μου. Εδώ κάποιες εταιρείες που πρότειναν δουλειά. Δεν θα είχα ποτέ αυτή την ευκαιρία στο Ιράν.»

 

 

 

Ωστόσο ακόμα και οι γυναίκες gamers που μεταναστεύουν, δεν μπορούν να ξεφύγουν από την διαδικτυακή παρενόχληση. «Όταν παίζω, κάποιοι μου λένε ότι αλλοιώνω την φωνή μου (σ.σ για να ακούγεται γυναικεία) καθώς δεν υπάρχουν γυναίκες gamers». «Κάποιοι λένε "πήγαινε βρες κανέναν άντρα". "Τράβα παίξε με τις κούκλες σου", "Πήγαινε πλύνε τα πιάτα"», λέει η Iniloowf. Αυτή η λεκτική κακοποίηση έχει σημαδέψει τόσο εμένα όσο και άλλες γυναίκες gamers. 

 

 

Παρά τις πιέσεις και τις διακρίσεις, οι γυναίκες gamers της χώρας επιμένουν. Η Niloofar εξακολουθεί να παίζει μετ' εμποδίων στο Ιράν, και έχει ήδη πάνω από 30.000 followers.