Xωρίς νέα αιτήματα η Τουρκία στη Σύνοδο, υποστηρίζει Τούρκος Αξιωματούχος

Xωρίς νέα αιτήματα η Τουρκία στη Σύνοδο, υποστηρίζει Τούρκος Αξιωματούχος Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
0

Η Τουρκία δεν σκοπεύει να υποβάλει νέα αιτήματα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση και θεωρεί δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, την οριστικοποίηση της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Τουρκία θα τις συζητήσει, σημείωσε επίσης ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να εμποδίζουν την πρόοδο.

"Θα είναι δύσκολο να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής, αλλά όχι αδύνατο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στην πλευρά της ΕΕ", σημείωσε ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστεί, ενόψει των ευαίσθητων αυτών συνομιλιών.

"Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που εμποδίζει την πρόοδο", σημείωσε ο αξιωματούχος, όταν ερωτήθηκε αν το Κυπριακό ζήτημα εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν επέλυσε πλήρως τα θέματα που άπτονται της συμφωνίας.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες πρόγευμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά το οποίο ο Τουσκ ελπίζει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία που συνήφθη στην σύνοδο κορυφής πριν από 10 ημέρες.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

«Όσο οι διαπραγματεύσεις εντείνονται, μπαίνουμε σε δύσκολες συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στις τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν τη συμφωνία με την Τουρκία:

1. Να είναι αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη-μέλη, ανεξάρτητα με το αν είναι μικρά ή μεγάλα,

2. Να είναι σύμφωνη με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και

3. Να συμβάλει στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και να ευθυγραμμίζεται με τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM