Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη ζωή

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη ζωή Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Χωρίς προηγούμενο είναι η εκλογική νίκη, αλλά και οι ευθύνες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, στην πρώτη συνεδρίασή του. 

«Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα», είναι οι γενικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι οχτώ κόμματα μπήκαν στη Βουλή, τόνισε πως «ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα». 

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τους υπουργούς που ανέλαβαν νέα καθήκοντα. «Γερό στομάχι, θα το χρειαστούμε όλοι», συμπλήρωσε. 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκλογική νίκη, επισημαίνοντας ότι είναι «μεγάλη, χωρίς προηγούμενο». «Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να κατακτά δεύτερη συνεχή τετραετία με αυξημένα ποσοστά και τεράστιες διαφορές από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους», συμπλήρωσε. 

«Χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες. Οι προσδοκίες είναι πολύ ψηλές, έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε, καθώς προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα που μας εμπιστεύτηκε», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σχολίασε ότι οι πολίτες «καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις διχαστικές επιλογές, προκρίνοντας ρεαλιστικές επιλογές που στηρίζονται σε σχέδιο». 

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη ζωή Facebook Twitter
Το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά (Φωτ.: EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πολίτευμα ξέρει να αυτοπροστατεύεται 

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην απλή αναλογική. 

«Δεν ξεχνάμε ότι ο τόπος θα είχε ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο, αν δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής, ένα αρνητικό πείραμα με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως 800.000 πολίτες, κουρασμένοι από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν πήγαν να ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές. 

«Κάποιοι, στο ίδιο κλίμα εφησυχασμού, διάλεξαν τη χαλαρή ψήφο, στηρίζοντας μικρότερα κόμματα. Αποδείχθηκε αυτό για το οποίο είχα προειδοποιήσει και θα το δούμε στην πράξη, ότι πολλοί σχηματισμοί δεν σημαίνουν δημοκρατική πολυφωνία αλλά πολιτική κακοφωνία. Το πολίτευμα ξέρει να αυτοπροστατεύεται, ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Τις συνέπειες του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής θα τις διαχειριστούμε στη Βουλή», επεσήμανε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του. 

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη ζωή Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI

Τι περιείχαν οι μπλε φάκελοι των υπουργών 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί παρέλαβαν τους γνωστούς μπλε φακέλους, οι οποίοι περιελάμβαναν όλες τις προτεραιότητες για κάθε χαρτοφυλάκιο. 

Στους φακέλους περιλαμβάνονται συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα για το Ταμείο Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Συγκροτούν ένα εξαιρετικά συνεκτικό και πλούσιο κυβερνητικό σχέδιο, με ορίζοντα τετραετίας», συμπλήρωσε. 

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη ζωή Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI

Τα πρώτα νομοσχέδια 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως στην πρώτη θητεία ψηφίστηκαν περισσότεροι από 400 νόμοι. «Οι στόχοι μας πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι, όχι ως προς τον αριθμό, αλλά κυρίως την εφαρμογή όσων νόμων έχουμε ψηφίσει», υπογράμμισε. 

«Έχουμε εκκρεμότητες από την πρώτη θητεία, σημαντικών νομοσχεδίων που πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους. 

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις- μεταξύ των οποίων η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο δημόσιο, αλλά και «η νομοθετική υποχρέωση στο εξής τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται από ανεξάρτητο φορέα». Ακόμη, θα περιλαμβάνει τη «δρομολόγηση οικονομικής ανακούφισης, τη συνέχιση της αντιμετώπισης της ακρίβειας και την κάλυψη πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών, όπως την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ».  

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη ζωή Facebook Twitter
Η Όλγα Κεφαλογιάννη (Φωτ.: EUROKINISSI)
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη ζωή Facebook Twitter
Οι κ.κ. Σκρέκας, Σταϊκούρας, Πιερρακάκης (Φωτ.: EUROKINISSI)

Το μήνυμα προς τους υπουργούς 

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. 

«Αυτή είναι η ουσία του rotation, κανένας δεν είναι μόνιμος στον ρόλο του, όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε παντού», τόνισε. «Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που μιλά για το έργο του, αλλά και αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική, είμαστε συλλογικό όργανο. Το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας και ο νοών νοείτω», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Ξεκινάμε υπεύθυνα και αισιόδοξα τη δεύτερη θητεία. Θα ήθελα να την ονομάσουμε θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της. Χωρίς έπαρση, χωρίς αυταρέσκεια, είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα όλων των πολιτών», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πιστοί στις δεσμεύσεις μας και στο καθήκον μας να χτίσουμε την Ελλάδα του 2030», κατέληξε. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM