Στον οδικό χάρτη και στους στόχους που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο πλαίσιο συζήτησης για την προσφυγική κρίση.

 

«Η Ελλάδα χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις σοβαρές αδυναμίες που έχει στη διαχείριση των συνόρων, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των θεσμικών Οργάνων και άλλων κρατών-μελών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, για την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων» ανέφερε ο κ. Τίμερμανς. Παράλληλα, σημείωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκείνων που βρίσκονται στην επικράτειά της».

 

«Έχουμε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και τους διεθνείς Οργανισμούς για την αύξηση των δυνατοτήτων υποδοχής και την ταχύτερη λήψη αποφάσεων για την μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, ώστε να χαλαρώσει η πίεση που υφίσταται η Ελλάδα. Χαίρομαι που εντείνεται τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επανεγκατάστασης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Σε ό,τι αφορά την τήρηση της Συνθήκης Σένγκεν, ο κ. Τίμερμανς επεσήμανε πως «πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες Σένγκεν, ώστε να εξασφαλισθεί η επιβίωση του Σένγκεν. Ο οδικός χάρτης δείχνει ότι, εάν χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση μέχρι το Μάιο, για προσωρινούς ελέγχους σε τμήματα των συνόρων, στα σημεία που είναι απαραίτητοι. Θα είναι περιορισμένοι σε χρόνο, με σταδιακή τους κατάργηση έως το Δεκέμβριο». Ο κ. Τίμερμανς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι αφίξεις στην Ελλάδα και θεώρησε ως άκρως απαραίτητη τη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία, για την εφαρμογή του κοινού προγράμματος δράσης, ώστε να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές.

 

«Ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να φτάνει κανείς στην Ευρώπη είναι οι νόμιμοι δίαυλοι, που θα πρέπει να εξασφαλισθούν για όσους χρήζουν προστασίας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο σύστημα του Δουβλίνου, σύμφωνα με τις συστάσεις που έγιναν στις 10 Φεβρουαρίου. Μακροπρόθεσμα όμως θα πρέπει να επανεξεταστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου, ώστε να υπάρχει βιώσιμο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», υπογράμμισε ο κ. Τίμερμανς.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr