Δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis - «Πλέουμε εντός τουρκικής ΑΟΖ», υποστηρίζουν

Δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis - «Πλέουμε εντός τουρκικής ΑΟΖ», υποστηρίζουν Facebook Twitter
Τουρκικό υπουργείο Άμυνας/Twitter
0

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Αθήνα από χθες το πρωί, οπότε και η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες του ερευνητικού της σκάφους Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Συνοδεία στολίσκου το Όρουτς Ρέις 

Το Oruc Reis εξακολουθεί να βρίσκεται σε διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδεία βοηθητικών σκαφών και μονάδων του τουρικού Ναυτικού ενώ η κατάσταση παρακολουθείται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τουρκικά πολεμικά πλοία προστατεύουν το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Όρους Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Το Oruc Reis φέρεται να έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, καθώς το παρεμποδίζει ο θόρυφος από τα πλοία.

Δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis - «Πλέουμε εντός τουρκικής ΑΟΖ», υποστηρίζουν Facebook Twitter
Τουρκικό υπουργείο Άμυνας/Twitter
Δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis - «Πλέουμε εντός τουρκικής ΑΟΖ», υποστηρίζουν Facebook Twitter

«Βρισκόμαστε σε τουρκική ΑΟΖ»

Στο κάλεσμα των ελληνικών φρεγατών για αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απάντησαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, τα τουρκικά πλοία δεν απαντούν πάντα αλλά κατά διαστήματα.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα θέτει εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές και μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

Ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελλόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του ORUC REIS στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο. «Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Τσαγατάι Ερτσιγές.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου διεμήνυσε σήμερα πως η Τουρκία θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εκεί. 

«Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Στο Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε νωρίτερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, που είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», καθώς επίσης και τους τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας.

Δένδιας: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα

Μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, «με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.»

«Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα κατηγόρησε την Τουρκία πως «Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα. Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM