Βουλή: «Όχι» σε άρση ασυλίας του Τσίπρα και 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βουλή: «Όχι» σε άρση ασυλίας του Τσίπρα και 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία τις αιτήσεις για άρση ασυλίας κατά του Αλέξη Τσίπρα και 53 εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 25 Ιανουαρίου 2019.

Το εισαγγελικό αίτημα για την άρση ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και άλλων 52 εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στάλθηκε στη Βουλή έπειτα από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Σε σύνολο 219 βουλευτών, κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 207, ενώ 11 τάχθηκαν υπέρ και ένας δήλωσε «παρών», σύμφωνα με το ΑΠΕ. Όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ μόνο η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα. Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε απορρίψει σχεδόν ομόφωνα- πλην μίας ψήφου- την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της άρσης ασυλίας του Διονύση Χατζηδάκη 

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Διονύση Χατζηδάκη.


Σε σύνολο 221 παρόντων βουλευτών, υπέρ του εισαγγελικού αιτήματος τάχθηκαν 214 βουλευτές και 7 καταψήφισαν. Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε αποφασίσει ομόφωνα και είχε εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ασυλίας του κ. Χατζηδάκη, κάτι που ζήτησε και ο ίδιος. Η υπόθεση αφορά την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM