Αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για τα ευρωπαϊκά κονδύλια Facebook Twitter
Κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, έπειτα από δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν διεκδικεί επιπρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα, με αφορμή τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για τον προϋπολογισμό. Προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή μειώνονται αντί να αυξάνονται, όπως και ότι τα κριτήρια κατανομής τους γίνονται πιο άδικα, ιδιαίτερα για τις αδύναμες χώρες.

Σημειώνοντας ότι ως πρωθυπουργός διεκδίκησε επιπρόσθετα κονδύλια, πέρα από αυτά που προτείνονταν, ύψους 7,5 δισ., ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν συνέχισε αυτή την διεκδίκηση». Ακόμη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν διεκδίκησε συμμαχίες- επειδή δεν μετείχε στη Σύνοδο της Πορτογαλίας- και κατά συνέπεια προσήλθε σε Σύνοδο Κορυφής «χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία και κάτι καλύτερο για την χώρα».

Πέτσας: Ο τελευταίος που μπορεί να κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αντέδρασε στα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του. Καταγγέλλει τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας πριν καν αρχίσει η Σύνοδος!».

«Θα ήταν πιο έντιμο για τον ίδιο και ωφέλιμο για τη χώρα, εάν στήριζε την μεθοδική διεκδίκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για περισσότερους πόρους για την πατρίδα μας. Πραγματικούς, όχι "πέτσινους", σαν τα 7,5 δισ. ευρώ που δήθεν είχε εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας», δήλωσε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε:

«Αλλά ο κ. Τσίπρας, η "διαπραγματευτική" τακτική του οποίου, κόστισε στους Έλληνες πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα και διδάσκεται παγκοσμίως ως παράδειγμα προς αποφυγήν, είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης». Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο στην Πορτογαλία, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπεγράφη κείμενο που απεμπολεί πρόσθετα κονδύλια

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί τον κ. Πέτσα «να απολογηθεί για το κείμενο που υπέγραψε ο ΑΝΥΠΕΞ και απεμπολεί πρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα».

Η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει «αφηρημένες δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακής αξίας για διεκδικήσεις κονδυλίων» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν διεκδικεί περισσότερους πόρους.

«Δεν μας λέει όμως για το μείζον ζήτημα που είναι ότι η πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα κονδύλια συνοχής δεν λαμβάνει υπ' όψιν ότι η Ελλάδα υπέστη κατά τη διάρκεια της κρίσης μία πρωτοφανή ύφεση και απώλεια του ΑΕΠ της. Η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδίκησε να αποτελέσει η Ελλάδα εξαίρεση εξαιτίας της κρίσης, προκειμένου να λάβει περισσότερα κονδύλια, στα πρότυπα της Ουγγαρίας και Βαλτικών χωρών στον προηγούμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η διεκδίκηση αυτή αποτυπώθηκε στις προτάσεις της ρουμανικής Προεδρίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που συμμετείχε στη Διάσκεψη Φίλων της Συνοχής, όχι μόνο δεν κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπέγραψε κείμενο που απεμπολεί αυτή τη θέση», αναφέρει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, καλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι διεκδικεί στην πράξη ο κ. Μητσοτάκης σήμερα και όχι να μας κουνάει από πάνω και το δάχτυλο».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM