Πολιτικοί «διαξιφισμοί» αναμένονται σε λίγη ώρα στη Βουλή, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση για τα εργασιακά ζητήματα. 

 

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 10 το πρωί, στη συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά. Η διεξαγωγή της συνεδρίασης γίνεται κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο ίδιος πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.


Στο μεσοδιάστημα κατατέθηκαν δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, τόσο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων αρχηγών της αντιπολίτευσης. Στο κείμενο της ερώτησης του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε, μέσα σε έξι μήνες, μέτρα προστασίας των εργαζομένων προβαίνοντας σε παρεμβάσεις που οδηγούν σε μειώσεις μισθών.

 

Παράλληλα, κατηγορεί το Μαξίμου ότι υποβάθμισε τον ρόλο του Σ.Ε.Π.Ε, ενώ με τον αναπτυξιακό νόμο αποδιάρθρωσε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Υποστηρίζει δε ότι, μεταξύ άλλων, στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας. 

 

Στη δική του ερώτηση, ο κ. Κουτσούμπας υποστηρίζει ότι «η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται, ενώ η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία» έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών αλλά και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, που κατά τον γγ του ΚΚΕ καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

 

Ο κ. Κουτσούμπας καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Αν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα και να επαναφέρει τον νόμο 1876/90. Να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ τον οποίο με νόμο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μείωσε 22% και 32% για τους νέους, να επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με υπουργική απόφαση, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ.

 

2) τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την στελέχωση με προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr