Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου.

 

Η Βουλή καλείται να πάρει την τελική της απόφαση και να κρίνει με πόσους ψήφους και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι οποίες στη πρώτη ψηφοφορία πήραν το πράσινο φως, θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή, στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

 

Σημείο αιχμής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αναμένεται να είναι εκ νέου, η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

 

Το κυβερνών κόμμα είχε επιμείνει στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο- και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

 

Στη δεύτερη αυτή ψηφοφορία, πάντως, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

 

 

Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

 

 

Οι κρίσιμες διατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

 

Μεταξύ των κρίσιμων αναθεωρητέων διατάξεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

 

Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της από τις εκλογές.

 

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

 

Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

 

Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

 

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

 

Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.

 

Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.

 

Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.

 

Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών, που αφορούν:

 

Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

 

Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.

 

Αναπλήρωση του πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας του να επιτελέσει τα καθήκοντα του για λόγους υγείας.

 

Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.