Επίθεση στην χώρα μας με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Θράκης να απορρίψει το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων, εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του.

 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ 

 

«Η Τουρκική Ενωση Ξάνθης, μία από τις πιο σημαντικές ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, έχει απαγορευτεί από τις ελληνικές αρχές με την πρόφαση ότι στην ονομασία της βρίσκεται η λέξη Τουρκική.

 

Μετά από το περιστατικό αυτό ως αποτέλεσμα δικαστικών πρωτοβουλιών της 'Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης', το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποφάσισε ότι το δικαίωμα του συνδέσμου παραβιάστηκε και κάλεσε την Ελλάδα να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό, για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθεσία το 2017 η οποία επέτρεψε στις απαγορευμένες ενώσεις να υποβάλουν αίτημα επανεγγραφής.

 

Ωστόσο η νομοθεσία περιελάμβανε διάφορες εξαιρέσεις στην αποδοχή αυτών των αιτήσεων.

 

Ετσι, το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή απορρίφθηκε από εφετείο στην Ελλάδα. Η απόφαση του δικαστηρίου καταδεικνύει ότι το νομοθέτημα που υιοθέτησε το ελληνικό κοινοβούλιο δεν επαρκεί για την υλοποίηση του δικαιώματος της εγγραφής (στο μητρώο σωματείων).

 

Αναμένουμε από την Αθήνα να εγγράψει τις ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».