Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη στις ΗΠΑ από επιστήμονες του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τη Γεωλογική Υπηρεσία. Ο τίτλος της έρευνας είναι ενδεικτικός: «Βρέχει πλαστικό

 

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις βροχοπτώσεις στο Ντένβερ του Κολοράντο. Προφανώς δεν μπορούσαν να δουν τα μικροπλαστικά με γυμνό μάτι, όμως κάτι τέτοιο έγινε εφικτό με τη χρήση ενός διοπτρικού μικροσκοπίου με ενσωματωμένη ψηφιακή κάμερα. Στο 90% των δειγμάτων εντόπισαν πλαστικό, τα περισσότερα σε μορφή ίνας και μάλιστα σε διάφορα χρώματα. Το χρώμα που εμφανίστηκε πιο συχνά ήταν το μπλε, ενώ ακολουθούν το κόκκινο, το ασημί και το πράσινο. 

 

Δεν είναι ξεκάθαρο από που προέρχονται αυτά τα μικροπλαστικά όμως η ρύπανση από πλαστικά είναι ένα όλο και πιο έντονο πρόβλημα στον πλανήτη. 

 

Οι επιστήμονες έχουν βρει μικροπλαστικά σε βροχοπτώσεις και στο παρελθόν. Ακόμα και μέρη όπως τα Πυρηναία Όρη στη νότια Γαλλία ή απομακρυσμένα και κατά τα άλλα παρθένα νησιά. Τρισεκατομμύρια κομμάτι πλαστικού πετιούνται κάθε χρόνο στους ωκεανούς σκοτώνοντας ψάρια και άλλα ζώα. Μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει πως ο κάθε άνθρωπος καταπίνει εν αγνοία του περίπου 5 γραμμάρια πλαστικού κάθε εβδομάδα, περίπου δηλαδή το βάρος μίας πιστωτικής κάρτας. 

 

Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα για τις συνέπειες που έχει στην υγεία των ανθρώπων, όλη αυτή η επαφή με το πλαστικό, όμως σύντομα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από σχετικές έρευνες. 

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr