Ο πλανήτης σε κοινωνική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πλανήτης σε κοινωνική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης Facebook Twitter
1

Επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντιούνται αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι για να ολοκληρώσουν μια βασική αξιολόγηση για τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση.

Η διακυβερνητική ομάδα για τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων, ή IPBES, θα εκδώσει την πρώτη έκθεση αυτού του τύπου από το 2005.

H IPBES θα αναλύσει τις απώλειες του παρελθόντος και τις μελλοντικές προοπτικές για τη φύση και τον άνθρωπο.

Ένας συγγραφέας της έκθεσης λέει ότι η έκθεση θα τονίσει την «κοινωνική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.

Από τη Δευτέρα, μερικοί από τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως στον τομέα της βιοποικιλότητας θα συναντηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα για να εργαστούν με εκπροσώπους από 132 κυβερνήσεις.

Τα συμπεράσματά τους θα δημοσιευθούν στις 6 Μαΐου, αλλά ήδη οι πληροφορίες μεταδίδουν πως το μήνυμα θα είναι δραματικό.

Οι ειδικοί λένε ότι θα είναι η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση της κατάστασης της φύσης και της ανθρωπότητας.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη βιοποικιλότητα και θα τονίσει μεταξύ άλλων την σημασία της για το μέλλον του πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Τα παραδείγματα είναι απλά καθώς ο αέρας που αναπνέουμε εξαρτάται από τα φυτά που παράγουν οξυγόνο και χωρίς τις μέλισσες και τον επικονιασμό δεν θα είχαμε διατροφική ποικιλία.

Η βιοποικιλότητα μας βοηθά στην παροχή και συντήρηση του γλυκού νερού, των γόνιμων εδαφών, των φαρμάκων μας, ενός σταθερού κλίματος και μας δίνει χώρους αναψυχής.

Όλα τα είδη αλληλοσυνδέονται και συχνά εξαρτώνται μεταξύ τους. Έτσι, ενώ οι μύκητες βοηθούν στη διατήρηση των εδαφών του δάσους, αυτά τα υγιή εδάφη βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν, τα έντομα μεταφέρουν έπειτα γύρη από το ένα φυτό στο άλλο, τα ζώα μπορούν να τρώνε τα φυτά και το δάσος στο σύνολό του παρέχει ένα σπίτι για τα ζώα.

Η απώλεια ενός είδους σε αυτήν την αλυσίδα μπορεί να ακούγεται ασήμαντη, αλλά αποδυναμώνει την αλυσίδα της ζωής.

Γιατί αυτή η έκθεση είναι σημαντική;


Η έκθεση θα τονίσει τις συγκλονιστικές απώλειες που έπληξαν τον φυσικό κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια και θα προειδοποιήσει ότι το μέλλον φαίνεται ζοφερό για δεκάδες χιλιάδες είδη.

Θα επισημάνει επίσης την απειλή για τους ανθρώπους εάν συνεχίσει η καταστροφή της φύσης.

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε καύση ξύλου για ενέργεια, ενώ περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια βασίζονται σε φυσικά φάρμακα. Περίπου τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών απαιτούν επικονίαση από έντομα.

Ένας από τους εμπλεκόμενους επιστήμονες είπε στο BBC ότι η αξιολόγηση θα υπογραμμίσει το γεγονός ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα τόσο φυσική όσο και ανθρώπινη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές είναι πολύ πιο συνδεδεμένες από ό, τι τις έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν», δήλωσε ο καθηγητής Unai Pascual, από το Βασκικό Κέντρο για την Αλλαγή του Κλίματος στην Ισπανία, ο οποίος είναι επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Οι ερευνητές λένε ότι η αυξανόμενη απώλεια της φύσης θα έχει μεγάλες συνέπειες για τον άνθρωπο. Μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις σε μεμονωμένα είδη, όπως για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές, έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν.

Στην παγκόσμια αξιολόγηση, η ερευνητική ομάδα λαμβάνει μια πολύ ευρύτερη άποψη για το τι συμβαίνει στον φυσικό κόσμο.

Για τρία χρόνια, 150 εμπειρογνώμονες από περισσότερες από 50 χώρες εξέτασαν 15.000 πηγές πληροφοριών.

Η πλήρης έκθεση, η οποία είναι 1.800 σελίδες, θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα με την περίληψη των 40 σελίδων.

Οι λεπτομέρειες της περίληψης θα παραμείνουν μυστικές μέχρις ότου οι επιστήμονες και οι πολιτικοί εκπρόσωποι συμφωνήσουν σε κάθε τελευταία λέξη.

Ωστόσο, καθώς πολλές από τις πληροφορίες έχουν δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, έχουμε μια ιδέα για τα βασικά μηνύματα.

Ένα από αυτά είναι πως η έκθεση θα προειδοποιήσει ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας ταχείας επιτάχυνσης του παγκόσμιου ρυθμού απώλειας ειδών και ότι η απειλή είναι ισοδύναμη με την αλλαγή του κλίματος.

Η αλλαγή του κλίματος θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο στην αξιολόγηση και θα συνδέεται στενά με την τύχη των ειδών.

Οι επιστήμονες στο IPBES πιστεύουν ότι η απειλή από την απώλεια της φύσης θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον κόσμο, όσο οι αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Αυτή η άνοδος παίζει επίσης βασικό ρόλο στην καταστροφή της φύσης. Για παράδειγμα, το εύρος ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού ειδών θα επηρεαστεί από την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών  κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έκθεση IPBES θα αφυπνίσει τον κόσμο για την κατάσταση του πλανήτη και θα φέρει μια σειρά σημαντικών αλλαγών καθώς τονίζουν πως είναι ένα πρόβλημα που ο άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να αγνοεί.

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια