Απεργία την Πρωτομαγιά

Γνωρίστε τον Qizai, ένα από τα λιγοστά καφέ πάντα στον κόσμο

0

Δεν είναι όλα τα πάντα μαύρα. Υπάρχουν και λίγα καφέ, περίπου 345, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στην οροσειρά Qinling, στην Κίνα.

Σ' αυτά ανήκει και ο μικρόσωμος Qizai, που πλέον ζει σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Το υποείδος πάντα ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60, όμως, αναγνωρίστηκε ως τέτοιο από τους επιστήμονες μόλις το 2005.

Σε τι διαφέρουν, ωστόσο, τα καφέ πάντα από τα υπόλοιπα; Έχουν μικρότερο κρανίο, μικρότερο μέγεθος σώματος, μικρότερα δόντια και η χρωματική διαφορά τους εικάζεται ότι οφείλεται στο ότι αυτό το είδος μεγάλωσε σε περιβάλλον απομόνωσης, κάτι που επηρέασε τα γονίδια του είδους. 

Βέβαια, η περίπτωση του Qizai είναι λίγο διαφορετική: το νεαρό πάντα μεταφέρθηκε σε καταφύγιο άγριων ζώων, καθώς η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν δύο μηνών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το σπάνιο καφέ πάντα έγινε 9 ετών και γι' αυτό επιχειρήθηκε από τους ειδικούς του καταφυγίου να ζευγαρώσουν το πάντα, για να συνεχιστεί το είδος. 

Η απόπειρα απέτυχε, λόγω «έλλειψης εμπειρίας», όπως σχολίασαν με λίγο χιούμορ οι επιστήμονες, που τώρα ελπίζουν στα αποτελέσματα της τεχνητής γονιμοποίησης... 

Περιβάλλον
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM