Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο βρίσκεται αυτή τη φορά στο στόχαστρο καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση καθώς κατηγορείται από δεκατρία μοντέλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

 

Το νέο αυτό κύμα καταγγελιών αφορά και τον φωτογράφο μόδας Μπρους Βέμπερ, κατά του οποίου διατυπώθηκαν κατηγορίες και στις αρχές του Δεκεμβρίου.

 

Εξ αιτίας των καταγγελιών, η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία glossy περιοδικών και βασικότερη συνεργάτις του Μάριο Τεστίνο, η αμερικανική Conde Nast, ανακοίνωσε ότι παύει κάθε συνεργασία με τον φωτογράφο.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο εκδοτικός κολοσσός έχει ανακοινώσει ότι διακόπτει τη συνεργασία της, για τους ίδιους λόγους, με τον Μπρους Γουέμπερ και τον Τέρι Ρίτσαρντσον.

 

O Περουβιανής καταγωγής, 63 ετών,  Μάριο Τεστίνο έχει κάνει εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια καριέρας δεκάδες διαφημιστικές εκστρατείες για τους μεγάλους οίκους μόδας και έχει υπογράψει τα εξώφυλλα ενός από τα πλέον έγκυρα περιοδικά του κόσμου της μόδας, της Vogue.

 

Σε εκείνον ανήκει η φωτογραφία της τενίστριας Σερένα Ουίλιαμς με το μωρό της για το εξώφυλλο του τεύχους του Φεβρουαρίου, που αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα.

 

Εχει υπογράψει επίσης γνωστά πορτρέτα διασημοτήτων, όπως η επίσημη φωτογραφία των αρραβώνων του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον, καθώς και μία σειρά φωτογραφιών της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, που δημοσιεύθηκαν στο Vanity Fair.

 

Ο Μάριο Τεστίνο
Ο Μάριο Τεστίνο

 

Πολλά μοντέλα, ανάμεσά τους και από τα διασημότερα, καθώς και πρώην συνεργάτες του, κατηγορούν τον φωτογράφο για ανήθικες προτάσεις ή για προσπάθεια σεξουαλικής συνεύρεσης, αλλά κανείς από τους καταγγέλλοντες δεν ενέδωσε.

 

«Είναι ένα σεξουαλικό αρπακτικό», λέει ο Ράιαν Λοκ, σταρ του μόντελινγκ στο τέλος της δεκαετίας του ΄90. Διηγείται ότι κατά τη διάρκεια μίας φωτογράφισης, ο Μάριο Τεστίνο ζήτησε από ολόκληρο το συνεργείο να βγει από το δωμάτιο για να βρεθεί μόνος μαζί του και στη συνέχεια του ρίχτηκε.

 

«Είμαι το κορίτσι, είσαι το αγόρι», είπε ο φωτογράφος, σύμφωνα με τον Ράιαν Λοκ, ο οποίος εξήγησε ότι τον απώθησε και έφυγε από τον χώρο.

 

Ενας πρώην βοηθός του φωτογράφου, ο Χιούγκο Τίλμαν, λέει ότι έζησε μία παρόμοια εμπειρία, ενώ ένας άλλος, ο Ρόμαν Μπάρετ, βεβαιώνει ότι ο Μάριο Τεστίνο τρίφτηκε στο πόδι του και αυνανίστηκε μπροστά του. «Η σεξουαλική παρενόχληση ήταν μία διαρκής πραγματικότητα», λέει.

 

Ο Μάριο Τεστίνο δεν θέλησε να σχολιάσει τις καταγγελίες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Στο ίδιο άρθρο, δεκαπέντε άνδρες μοντέλα, ορισμένοι εν ενεργεία και άλλοι όχι, κατηγορούν έναν άλλο φωτογράφο, τον Μπρους Βέμπερ για σεξουαλική παρενόχληση.

 

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο Μπρους Βέμπερ είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από το μοντέλο Τζέισον Μπόις.

 

Ο Μπρους Βέμπερ δεν θέλησε να σχολιάσει τις καταγγελίες στο Γαλλικό Πρακτορείο.