Είναι τόσο ρομαντικό να παντρεύεται κανείς ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά ίσως τα ζευγάρια θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν, αν λάβουν υπόψιν τους τις στατιστικές.

 

Μια νέα διεθνής μελέτη καταδεικνύει ότι όσοι αποφασίζουν να δεθούν με τα δεσμά του γάμου τη συγκεκριμένη μέρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, από ό,τι θα είχαν, αν παντρεύονταν μια οποιαδήποτε «απλή» ημέρα του έτους.

 

Συγκεκριμένα, όσοι παντρεύονται του Αγίου Βαλεντίνου έχουν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα διαζυγίου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και 45% μικρότερη πιθανότητα να γιορτάσουν την τρίτη επέτειο του γάμου τους.

 

Οι Αυστραλοί και οι Ολλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιαν Καμπάτεκ του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Popular Economics", ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια γάμους, συσχετίζοντας τη διάρκεια κάθε γάμου με την ημερομηνία που έγινε.

 

 

Το 6% των γάμων που γίνονται τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν διαλυθεί εντός τριετίας, έναντι 4% για τους γάμους που γίνονται όλες τις μέρες του έτους.

 

Έμφαση δόθηκε στη σύγκριση ανάμεσα σε δημοφιλείς και ιδιαίτερες ημερομηνίες γάμου, όπως η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μέρες με χαρακτηριστική διαδοχή αριθμών (π.χ. 9/9/99 ή 1/2/03), και σε κοινές μέρες χωρίς κάτι ιδιαίτερο.

 

Οι γάμοι που γίνονται σε «ειδικές» ημερομηνίες είναι αυξημένοι από 137% έως 509% σε σχέση με τις κοινές ημερομηνίες, καθώς οι μελλόνυμφοι τείνουν να τις προτιμούν, ως σημαδιακές.

 

Διαπιστώθηκε όμως ότι, για κάποιο περίεργο λόγο, οι «ξεχωριστές» ημερομηνίες γάμου σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου από 18% έως 36%. Η πιθανότητα χωρισμού είναι μεγαλύτερη για τα ζευγάρια που παντρεύονται για πρώτη φορά.

 

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ζευγάρια που επιλέγουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για τον γάμο τους, έχουν συνήθως ζήσει λιγότερο από έναν χρόνο μαζί έως τότε και είναι πιθανότατα πιο παρορμητιικά στην απόφασή τους να παντρευτούν.

 

Επίσης, για ανεξήγητο λόγο, η πιθανότητα διαζυγίου είναι μεγαλύτερη για όσους παντρεύονται τις Δευτέρες ή τις Τρίτες.