Έρευνα: Τρεις φορές πιθανότερο ένα κορίτσι από ό,τι ένα αγόρι να αυτοτραυματιστεί κατά την εφηβεία

Έρευνα: Τρεις φορές πιθανότερο ένα κορίτσι από ό,τι ένα αγόρι να αυτοτραυματιστεί κατά την εφηβεία Facebook Twitter
0

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κοριτσιών -πολύ περισσότερο από ό,τι των συνομηλίκων αγοριών- που στη διάρκεια της εφηβείας τους προσπαθούν να κάνουν κακό στον εαυτό τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η πιθανότητα αυτοτραυματισμού από ένα κορίτσι είναι τριπλάσια από ό,τι από ένα αγόρι.


Ο αυτοτραυματισμός στην παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για μια μελλοντική απόπειρα αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως για τους νέους έως 25 ετών.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τη δρα Κάθι Μόργκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 17.000 παιδιά και εφήβους ηλικίας δέκα έως 19 ετών, με βάση στοιχεία από 647 παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Στη μελέτη συμμετείχε ο ειδικός στη βιοστατιστική και στην ιατρική έρευνα Ευάγγελος Κοντοπαντελής (απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με διδακτορικό στους υπολογιστές από το ΕΜΠ).


Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό αυτοτραυματισμού είναι περίπου τριπλάσιο στα κορίτσια (37,4 ανά 100.000) από ό,τι στα αγόρια (12,3 στα 100.000) και στην ηλικία των 13 έως 16 ετών έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% στα κορίτσια μεταξύ 2011-2014 (φθάνοντας τα 77 περιστατικά αυτοτραυματισμού ανά 100.000). Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια αυτοτραυματισμού από τον ίδιο έφηβο είναι επίσης συχνότερα στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια.


Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν αυτοτραυματισθεί στο παρελθόν, είναι εννιά φορές πιθανότερο να πεθάνουν στο μέλλον από μη φυσική αιτία. Είναι π.χ. 17 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από αυτοκτονία και 34 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.


Οι ερευνητές αποδίδουν το μεγαλύτερο πρόβλημα των κοριτσιών πιθανώς στο ότι η πρώιμη εφηβεία και ορμονική-σεξουαλική δραστηριότητά τους, σε σχέση με τα αγόρια, τους προκαλεί περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και σε μικρότερη ηλικία. Συν το γεγονός, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι «σήμερα οι έφηβοι ζουν σε πιο στρεσογόνες εποχές» και ότι λόγω της μεγάλης έκθεσης των νέων στα ψηφιακά μέσα «αυτή η υπερβολική δυνατότητα διασύνδεσης μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες».


Από την άλλη, ένα κορίτσι είναι πιθανότερο από ό,τι ένα αγόρι να μιλήσει στο γιατρό για τον αυτοτραυματισμό, πράγμα που αυξάνει το ποσοστό των διαγνωσμένων περιστατικών στις έφηβες, ενώ υποτιμά το αντίστοιχο ποσοστό στα συνομήλικα αγόρια.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM