Απεργία την Πρωτομαγιά

Σάσα Μπάρον Κοέν: Τρία επεισόδια "Who is America" ήταν αρκετά για να προκαλέσουν παραιτήσεις και δράματα

0

Ίσως να μην είναι από τους πιο συμπαθείς, ίσως να είναι από τις πλέον αμφιλεγόμενες περσόνες εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, ωστόσο, ο Σάσα Μπάρον Κοέν και το είδος της κριτικής που ασκεί όχι μόνο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά στο σύνολο της αμερικανικής κοινωνίας, φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι η πιο επιδραστική. 

Χρειάστηκαν μόνο 3 επεισόδια της νέας σειράς του "Who is America?" από το τηλεοπτικό δίκτυο "ShowTime" όχι απλώς για να προκληθεί αίσθηση με τον τρόπο που εκτέθηκαν πολιτικοί και θεσμοί -ειδικά για το φλέγον ζήτημα της οπλοχρησίας στις ΗΠΑ-, αλλά για να υπάρξουν παραιτήσεις και σοβαρές κουβέντες για τη λειτουργία των θεσμών στην Αμερικανική. 

Για παράδειγμα, ο Τζέισον Σπένσερ, νομοθέτης από την Πολιτεία της Τζόρτζια, παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά την ντροπιαστική εμφάνιση του στο τηλεοπτικό show- παρωδία του Κοέν. Εκεί, ο Σπένσερ εμφανιζόταν να πείθεται από τον πρώην αξιωματικό της Μοσάντ, Erran Morad ότι οι Άραβες τρομοκράτες τρέμουν ότι θα κολλήσουν ομοφυλοφιλία. 

Επίσης, ότι ένας τρόπος για να τους αφοπλίσει κανείς είναι να τρέχει προς τα πίσω με κατεβασμένα παντελόνια προς το μέρος τους και προκειμένου να τους «κολλήσει»... ομοφυλοφιλία. Βέβαια, όσο ανήκουστο το αστείο, τόσο ανεκδιήγητος ο Σπένσερ που εμφανίστηκε σε πανεθνικό δίκτυο με τα παντελόνια κάτω και φυσικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από αυτό το ντροπιαστικό περιστατικό. 

Δεν ήταν, όμως, το μόνο που έβαλε σε σκέψεις τους τηλεθεατές. Οι "συνεντεύξεις" του Κοέν ως στρατηγός Morad με πολιτικούς όπως ο Ντικ Τσέινι, ο Μπέρνι Σάντερς, η Σάρα Πέιλιν και άλλοι αποκαλύπτει την εξαιρετικά ανοχύρωτη -πολιτικά και πνευματικά- πλευρά της Αμερικής, στην πιο δύσκολη πολιτική της στιγμή. 

Και φυσικά δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς για τον εξευτελισμό που επιφυλάσσει ο αμφιλεγόμενος κωμικός σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως το "Bachelor" και αφελείς περσόνες που έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτό, όπως η Κορίν Ολίμπιος, η οποία πείστηκε να φωτογραφηθεί και η εικόνα της να προστεθεί με photoshop ως μέλος ανθρωπιστικής αποστολής - με μπικίνι...  

Για τον ίδιο η σάτιρα είναι ένας τρόπος να ξεμπροστιάσει κανείς τους υποκριτές της πολιτικής σκηνής και όχι μόνο και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει: στη Βρετανική τηλεόραση, οχυρωμένος πίσω από την περσόνα του Ali G κατάφερνε να παγιδεύει διασημότητες -μεταξύ των οποίων και ο Τραμπ- μέσω απολύτως προβοκατόρικων συνεντεύξεων. 

Ο Borat, o Bruno, ο «Δικτάτορας» ήταν όλες περσόνες του Κοέν που ασκούσαν σκληρή κριτική στο πολιτικό κατεστημένο διαφόρων σημείων του πλανήτη. Απλώς το "Who is America?" ίσως να ενοχλεί περισσότερο, επειδή εξηγεί -με τον πιο σκληρό τρόπο- το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ... 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ